Woonhuis Dubbel


LocatieVaartweg 186-188
TypeWoonhuis Dubbel
Onderdeel van
Bouwperiode1895 - 1905
Opdrachtgever
Architectonbekend
Datum aanwijzing

Inleiding
Van de dubbele arbeiderswoning zijn in het streekarchief geen gegevens over de stichting te vinden. Het rechter deel van het pand is verbouwd in 1962, toen het aan voor- en achterzijde een dakkapel kreeg en de kopgevel werd voorzien van een uitbouw. Het pand staat aan de zuidwestelijke rand van het villapark Suzannapark, het meest zuidelijke deel van het noordwestelijke villagebied.

Omschrijving
De dubbele arbeiderswoning staat evenwijdig aan de weg en is er met de voorgevel op gericht. Het pand is opgetrokken in schone baksteen, vanuit een rechthoekige plattegrond. Het staat met één bouwlaag onder een met gesmoorde pannen gedekt zadeldak en de gevels zijn voorzien van een gepleisterde plint, staafankers en recht gesloten, onder strek staande gevelopeningen. De met rollagen afgedekte toppen van de kopgevels zijn topgevels met smalle schouders en een kleine tuit.
De voorgevel heeft een symmetrische indeling met in het midden twee, met luiken behangen vensters. Links en rechts daarvan bevinden staan de voordeuren met bovenlicht, waarvan de rechter (nr. 186) zich bevindt onder een platte, aan stangen bevestigde luifel. De beide buitenste traveeën zijn voorzien van een venster, waaraan eveneens luiken hangen.
De linker kopgevel (nr. 188) is op de begane grond voorzien van een venster met luiken en op de verdieping zonder luiken. Het linker deel van de gevel heeft een platte beëindiging en maakt deel van een uitbouw aan de achterzijde van het pand.
De rechter kopgevel is op de begane grond gewijzigd met de toevoeging van een uitbouw onder lessenaardak. Het rechter deel van de gevel maakt deel uit van een eveneens onder lessenaardak staande uitbouw aan de achterzijde van het pand.

Waardering
De dubbele arbeiderswoning is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde, alsmede vanwege de gaafheid.
De dubbele arbeiderswoning heeft cultuurhistorische waarde als een bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling in de bouw van arbeiderswoningen.
De dubbele arbeiderswoning is van architectuurhistorisch belang vanwege de voor de functie en de bouwtijd kenmerkende hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.
De dubbele arbeiderswoning heeft grote ensemblewaarde als een bijzonder onderdeel van de bebouwing aan de Vaartweg en het Noordwestelijke Villagebied, waarmee het een belangrijke historisch-ruimtelijke relatie heeft.
De dubbele arbeiderswoning is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid van het exterieur.

Klik op een foto
voor een vergroting.
ID: GMH0628