Villa


LocatieVondellaan 6
TypeVilla
Onderdeel van
Bouwperiode1890 - 1896
Opdrachtgever
Architectonbekend
Datum aanwijzing

Inleiding
Omstreeks 1885, gebouwde villa, waarvan de architect niet bekend is. De villa is gebouwd in een voor de bouwtijd karakteristieke, maar vrij sobere, eclectische Overgangsstijl. De houten serre is in 1897 vervangen door een stenen exemplaar, wat iets zegt over de ouderdom van het pand. In 1903 en in 1905 heeft de villa opnieuw een verbouwing ondergaan. De villa maakt deel uit van een ensemble van villa´s met een sterke stedenbouwkundige en architectonische samenhang. De villa staat in het villapark Susannapark, een onderdeel van het Noordwestelijke Villagebied.

Omschrijving
De villa is opgetrokken in gepleisterde baksteen en staat met twee bouwlagen onder met gesmoorde Hollandse (holle) pannen gedekte zadeldaken, die een T-vormige noklijn hebben en zijn voorzien van afhangend snijwerk aan de uitkragende dakranden met hoekaccenten. De gevels zijn voorzien van schijnvoegen, recht gesloten gevelopeningen en een dunne, geprofileerde cordonlijst.
Het linker deel van de op de straat gerichte gevel (zuidzijde) is een puntgevelvormige risaliet met op de begane grond een venster zonder en op de verdieping en op de zolderverdieping een venster met persiennes. Tegen het rechter deel van de gevel staat een rechthoekige serre met openslaande deuren, profiellijst en plat dak, waarop met persiennes behangen openslaande deuren met boven- en zijlichten uitkomen.
De oostelijke zijgevel is beperkt zichtbaar vanaf de openbare weg en bevat op de verdieping een smal, met glas-in-lood ingevuld venster en een breed venster er rechts van. Ook op de zolderverdieping staat een venster.
De westelijke gevel is op de begane grond voorzien van twee vensters en op de verdieping van één.

Waardering
De villa is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde, alsmede vanwege de gaafheid.
De villa heeft cultuurhistorische waarde als een bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling in de bouw van representatieve woonhuizen voor de beter gesitueerden.
De villa is van architectuurhistorisch belang vanwege de kwaliteit van het ontwerp en vanwege de voor de bouwtijd kenmerkende hoofdvorm, detaillering en materiaalgebruik.
De villa heeft ensemblewaarde vanwege de sterke architectonische en stedenbouwkundige samenhang met de nabij staande bebouwing en als een bijzonder onderdeel van het Noordwestelijke Villagebied, waarmee het pand een belangrijke historisch-ruimtelijke relatie heeft.
De villa is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid van het exterieur.

Klik op een foto
voor een vergroting.ID: GMH0643