Villa


LocatieBoomberglaan 25
TypeVilla
Onderdeel van
Bouwperiode1885 - 1895
Opdrachtgever
Architectonbekend
Datum aanwijzing

Inleiding
Een in ca. 1890 gebouwde villa. In de archieven van de gemeente zijn geen gegevens over de bouw van de villa te vinden. De villa is gebouwd in een voor de bouwtijd karakteristieke, eclectische stijl. De serre aan de linker zijde van het pand is toegevoegd in 1906. De villa staat in het villapark Susannapark, een onderdeel van het Noordwestelijke Villagebied.

Omschrijving
De villa is opgetrokken in gepleisterde baksteen en staat met twee bouwlagen onder een met gesmoorde kruispannen gedekt afgeknot schilddak. De gevels zijn voorzien van hoeklisenen die geblokt zijn op de begane grond en voorzien van casementen op de verdieping, een cordonlijst, een eenvoudige lijst als gevelbeƫindiging en gevelopeningen met geprofileerde omlijsting, afgeronde bovenhoeken en kuifbekroningen als sluitstuk.
De villa heeft een symmetrische, op de Boomberglaan gerichte voorgevel (oostzijde) met een licht risalerende middentravee, waarin de entree is opgenomen. De deurlichten van onder een bovenlicht en een balkon staande voordeur staan achter gietijzeren roosters. Het balkon staat op decoratief bewerkte consoles is en heeft een houten balustrade. Op het balkon komen openslaande deuren met bovenlicht. Aan weerszijden van de middenrisaliet staan twee vensters per bouwlaag. De door middel van een reeks lijsten geaccentueerde gevelbeƫindiging ligt onder een geprofileerde gootlijst, die kornist over de lisenen en de middenrisaliet. Uit het voorste dakschild steekt een houten, met zink bekleed dakkapel met een openslaand rondboogvenster en een tongewelfje als dak.
Tegen de linker zijgevel staat een grote vijfzijdige, serreachtige uitbouw met schijnvoegen, een venster als die in de voorgevel in de afgeschuinde hoek en een links in de serregevel staand driedelig venster. De verdiepingsgevel boven de serre is eveneens verlevendigd met schijnvoegen en bevat drie vensters. De middelste hiervan is blind en versierd met een patroon van geometrische lijndecoraties.
De rechter zijgevel is slecht zichtbaar. Op de verdieping bevinden zich twee grotere vensters links en twee kleine lichten rechts.

Waardering
De villa is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde, alsmede vanwege de gaafheid.
De villa heeft cultuurhistorische waarde als een bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling in de bouw van woonhuizen voor de beter gesitueerde.
De villa is van architectuurhistorisch belang vanwege de kwaliteit van het ontwerp en vanwege de voor de bouwtijd kenmerkende hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.
De villa heeft ensemblewaarde vanwege de sterke architectonische en stedenbouwkundige samenhang met de nabij staande bebouwing en als een bijzonder onderdeel van de villawijk Boomberg en het Noordwestelijke Villagebied, waarmee het een belangrijke historisch-ruimtelijke relatie heeft.
De villa is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid van het exterieur.

Klik op een foto
voor een vergroting.ID: GMH0118