Woonhuis


LocatieBeresteinseweg 62
TypeWoonhuis
Onderdeel van
Bouwperiode1895 - 1905
Opdrachtgever
Architectonbekend
Datum aanwijzing

Inleiding
Omstreeks 1900 gebouwd woonhuis. Er zijn in het streekarchief geen nadere stichtingsgegevens van het huis te vinden. Het met de voorgevel op de Gooische Vaart gerichte huis is gebouwd in een voor de landelijke en dorpse woonhuisarchitectuur van die tijd karakteristieke, traditionele bouwtrant.

Omschrijving
Het huis is vanuit een rechthoekige plattegrond opgetrokken in voornamelijk schone baksteen boven een gepleisterde plint. Het huis staat met één bouwlaag onder een met geglazuurde tuiles du nord gedekt, gebroken zadeldak. De gevels zijn voorzien van voornamelijk recht gesloten gevelopeningen en worden verlevendigd door decoratieve, met de rest van de gevels contrasterende details van gele baksteen.
De op het zuiden en de vaart gerichte, representatieve voorgevel is voorzien van gevelopeningen onder segmentboogvormige ontlastingbogen en strekken van gele en rode baksteen. De gevel bevat in het midden een portiek met een getoogde opening. De deur staat onder een bovenlicht met roedenverdeling. Het brede, onder een segmentboog staande en met persiennes behangen vensters links van de entree is in de bovenramen voorzien roedenverdeling en getint glas. Rechts van de entree zijn twee vensters in de gevel opgenomen. Ook deze vensters staan onder segmentbogen en zijn voorzien van persiennes en bovenramen met een roedenverdeling en getint glas. De boogtrommels boven de vensters op de begane grond hebben met een decoratieve invulling van gele en rode steen. De vensters op de zolderverdieping zijn vergelijkbaar met de vensters rechts op de begane grond, maar zijn iets kleiner, staan onder licht getoogde strekken en er hangen geen persiennes aan. De geveltop wordt doorsneden door banden van gele baksteen en staat onder een uitkragende dakrand.
Rechts in de linker zijgevel staat een venster met persiennes als die rechts in de voorgevel. Het verbrede linker venster is eveneens met persiennes behangen.
De rechter zijgevel is gepleisterd.

Waardering
Het huis is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde, alsmede vanwege de gaafheid.
Het huis heeft cultuurhistorische waarde als een bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling in de bouw van woonhuizen voor de middenstand en de beter gesitueerden.
Het huis is van architectuurhistorisch belang vanwege de kwaliteit van het ontwerp en vanwege de voor de bouwtijd kenmerkende hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering
Het huis heeft ensemblewaarde vanwege de sterke architectonische en stedenbouwkundige samenhang met de bebouwing aan de Berensteinlaan, waarvan het een belangrijk onderdeel is.
Het huis is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de ruime mate van gaafheid van het exterieur.

Klik op een foto
voor een vergroting.ID: GMH0720