Boerderij


LocatieBoerderij, Egelshoek 6/6a
TypeBoerderij
Onderdeel van
Bouwperiode1913 - 1913
Opdrachtgever
Architect
Datum aanwijzing24-6-2008

Inleiding
De boerderij is gebouwd in 1913 op de plaats van een afgebrande houten boerderij uit 1843-1844. De boerderij is van het hallehuistype met de inrijdeuren in de achtergevel.

Omschrijving
De vanuit een rechthoekige plattegrond, in gevels van schone baksteen opgetrokken boerderij staat onder een met pannen gedekt zadeldak. De gevels zijn voorzien van recht gesloten gevelopeningen, waarvan de vensters gemetselde lekdorpels hebben.
De op de weg gerichte kopgevel is een puntgevel met staafankers, links van de deur twee met luiken behangen vensters en rechts van de deur een venster. De deur heeft een gepleisterde omlijsting en staat onder een bovenlicht. De deur is een paneeldeur met een groot gietijzeren raamrooster voor het deurlicht. De vensters en de deur staan onder een segmentboogvormige ontlastingsboog met een invulling van tegels met een decor in de boogtrommel. Op de zolderverdieping bevinden zich drie vensters; een groter venster met t-raam in het midden met een kleiner venster aan weerszijden.
De linker langsgevel is rechts voorzien van een venster, als die in de voorgevel. Links daarvan een deur met gepleisterde omlijsting en een bovenlicht, waarboven een betegelde boogtrommel. Links van de deur staan twee vensters met roedenverdeling, die mogelijk niet oorspronkelijk zijn. Ook deze vensters staan onder segmentbogen en betegelde boogtrommels. Het bedrijfsgedeelte bevat vier vensters met driedelige, onder rollagen staande betonnen ramen, drie getoogde deuren en een klein licht rechts van de rechter deur.
In de rechter langsgevel staan onder meer twee vensters met betegelde boogtrommels, als die in de voorgevel. Tegen de gevel staat een houten aanbouw onder lessenaardak.

Waardering
De boerderij is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde, alsmede vanwege de gaafheid.
De boerderij heeft cultuurhistorische waarde als een representatief voorbeeld van de boerderijenbouw uit begin twintigste eeuw.
De boerderij is van architectuurhistorisch belang vanwege de kwaliteit van het ontwerp en vanwege de voor de bouwtijd kenmerkende hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.
De boerderij heeft ensemblewaarde vanwege de situering en de ruimtelijke samenhang met de omgeving.
De boerderij is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de ruime mate van gaafheid van het exterieur.

Klik op een foto
voor een vergroting.ID: GMH1234