Koetshuis


LocatieBergweg 25
TypeKoetshuis
Onderdeel van
Bouwperiode1885 - 1895
Opdrachtgever
Architect
Datum aanwijzing

Inleiding
Dit pand is ca. 1890 gebouwd als koetshuis met koetsierswoning bij de inmiddels afgebroken villa `HOFWERK'. Aan de achterzijde is in 1926 een garage voor een garagebedrijf bijgebouwd. Het voormalige koetshuis staat op de grens van de villaparken Boomberg en Susannapark, die deel uitmaken van het Noordwestelijke Villagebied.

Omschrijving
Het koetshuis is opgetrokken in gepleisterde baksteen en staat met twee bouwlagen onder met gesmoorde Hollandse (holle) pannen gedekte, uitkragende zadeldaken met makelaartjes en gesneden klossen onder de horizontale overstekken. De gevels zijn voorzien van voornamelijk recht gesloten gevelopeningen van zeer divers formaat, een brede cordonlijst met een fries van ruitvormen en een zwarte plint. De gevels worden verlevendigd door een combinatie van bruut en glad pleisterwerk die op de verdieping een pseudo-vakwerk patroon vormen.
De naar de weg gekeerde gevel (noordzijde) van het pand bestaat uit een brede puntgevel (links), een smalle tussentravee en een smallere puntgevel. De brede linker gevelpartij bevat op de begane grond een smal venster, een groot venster op de verdieping en een bifora (tweelicht) op de zolderverdieping. De smalle, iets terugstaande middentravee heeft een horizontale beƫindiging en een venster per bouwlaag. De rechter puntgevel is voorzien van een deur met bovenlicht, een verdiepingsvenster en een rond, blind oeil de boeuf op de zolderverdieping.
De rechter zijgevel (westzijde) heeft een minder hoog opgaand gedeelte met puntgevel en een tegen de gevel staande, detonerende aanbouw. De verdieping is voorzien van een keperboogvenster.
De linker zijgevel (oostzijde) heeft een rechter travee met een horizontale beƫindiging, met op de begane grond een hoog in de gevel geplaatst halfrond stalvenster en op de verdieping een rechthoekig venster. Het linker deel is een puntgevel met openslaande inrijdeuren van het type paneeldeur. Op de verdieping een groot venster en op de zolderverdieping een klein zolderlicht.
Aan de achterzijde (zuidzijde) staat een latte toevoeging van een bouwlaag onder plat dak. Deze is aan de oostzijde voorzien van een reeks inrijdeuren ten behoeve van het toenmalige garagebedrijf.

Waardering
Het koetshuis is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde, alsmede vanwege de gaafheid.
Het koetshuis heeft cultuurhistorische waarde vanwege de oorspronkelijke functie en als een bijzondere onderdeel van een 19e-eeuwse villa.
Het koetshuis is van architectuurhistorisch belang vanwege de kwaliteit van het ontwerp, vanwege de voor de bouwtijd kenmerkende hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.
Het koetshuis heeft ensemblewaarde vanwege de sterke architectonische en stedenbouwkundige samenhang met de nabij staande bebouwing en als een bijzonder onderdeel van het Noordwestelijke Villagebied, waarmee het een belangrijke historisch-ruimtelijke relatie heeft.
Het koetshuis is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid van het exterieur.

Klik op een foto
voor een vergroting.ID: GMH0100