Winkelwoonhuis


Locatie's-Gravelandseweg 3
TypeWinkelwoonhuis
Onderdeel van's-Gravelandesweg 3-5
Bouwperiode1905 - 1905
Opdrachtgever
ArchitectGroot, C. de
Datum aanwijzing

Inleiding
Oorspronkelijk bestond het pand uit een woonhuis voor de heer P.J. Dagevos en een winkelhuis voor mej. A. Reek, gebouwd in 1905, naar het ontwerp van architect C. de Groot.

Nummer 5, 5a komt niet voor bescherming in aanmerking. De verbouwingen die in de loop der tijd hebben plaatsgevonden hebben de oorspronkelijke opzet te zeer aangepast. Toch zijn de panden als geheel nog herkenbaar.

In 1978 werd er aan de achterzijde van nummer 3 een opgang gemaakt en enkele veranderingen in de gevel aangebracht. Onder andere werd een venster vervangen door een deur met venster.

Omschrijving
Het ontwerp vertoont een (sobere) toepassing van Jugendstil elementen, In hoofdlijnen wordt naar deze stijl verwezen in de vorm van de winkelpul, de erker en de dakkapel die de daklijst doorbreekt. In details wordt naar deze stijl verwezen in de afwerking van de stijlen, de toepassing van glas - in lood, het type dakbedekking (rode tuiles-du-nord) en de piron.
Het is een zeldzaam gegeven dat een winkelhuis in het centrum nog zo gaaf is in ontwerp en detaillering.

Het pand is gesitueerd aan de `s-Gravelandseweg en bevat een kelder, een begane grond, een verdieping en een zolderverdieping. De dakvlakken warden bedekt met rode tuiles-du-nord. De gevels zijn opgetrokken uit hardgrauw in kruisverband op een hoge, naar voren komende, hardstenen plint met geprofileerde bovenzijde met enkele cirkelvormige siermotieven. Het pand is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond waarvan de zuidgevel schuin naar het noord - westen loopt. Mn de westzijde bevond zich een open plaats. De achtergevel wijkt dus terug ten opzichte van de achtergevel van nummer 5, 5a. De voormalige bijkeuken en berging van nummer 5,5a heeft een schuine zuidgevel en staat gedeeltelijk voor de achtergevel van nummer 3.

De voorgevel (oost) bevat op de begane grond de pui met in het midden de terugliggende ingangspartij, bereikbaar via twee hardstenen treden. De etalageramen hebben bovenlichten met glas-in-lood ramen in ruitmotief. De houten hoekstijlen zijn van decoratief snijwerk voorzien. Voor het glasgedeelte van de deur is een hekwerk van smeedijzer aangebracht. Het bovenlicht is voorzien van glas-in-lood ramen in ruitmotief.
De penanten aan weerszijden hebben een hogere plint en aan de bovenzijde, ter hoogte van de verdiepingsscheiding, is een natuurstenen blok in de gevel geplaatst, oorspronkelijk met uitgehouwen siermotief. Nu is er een wapen van Hilversum met Iantaarn aan bevestigd. Een houten lijst, rustend op en tegen de natuurstenen blokken en waarboven een rollaag, sluit de begane grond af.
Op de verdieping is in het midden een trapeziumvormige erker geplaatst, steunend op balken. De hoekstijlen zijn geprofileerd en voorzien van decoratief snijwerk. De bovenlichten zijn voorzien van glas-in-lood ramen met matglas en groene rand. De bovenlichten van de zijramen zijn langer. Ter hoogte van de onderdorpel is een rollaag in het gevelvlak opgenomen.
Aan weerszijden van de erker is een schuifvenster ontworpen met bovenlicht en gekleurde glas-in lood ramen met matglas en een groene rand. De latei is van zandsteen, de vensterbank van hardsteen. Boven de lateien is een rollaag in het gevelvlak opgenomen.
Het ver overstekende dak van de erker heeft een brede geprofileerde daklijst en doet dienst als balkon. Het dak is bedekt met rode tuiles-du-nord. Het balkon is bereikbaar via openslaande deuren met bovenlichten met glas-in-lood ramen in de dakkapel.
Het balkon wordt omgeven door een houten balustrade.
Onder de brede gootlijst is de gevel voorzien van stijl- en regelwerk waartussen pleisterwerk. Daaronder is een rollaag in het metselwerk aangebracht.
De brede daklijst wordt ondersteund door houten consoles in het verlengde van de stijlen. De dakkapel wordt afgesloten door een tentdak, bedekt met rode tuiles-du-nord en bekroond door een piron. De brede gootlijst wordt ondersteund door kleine houten consoles.
Links is in het dakvlak een dakraam geplaatst.

De linker zijgevel (zuid) grenst aan `s-Gravelandseweg 1.

De rechter zijgevel grenst aan `s-Gravelandseweg 5,5a.

De achtergevel (west) is tot en met de zolderverdieping opgetrokken en bevat op de verdieping links een deur met venster en bovenlicht, toegang gevend tot het balkan dat bereikbaar is via een buitentrap.
Rechts zijn twee kleine vensters geplaatst.
Op de zolderverdieping zijn links openslaande deuren geplaatst met bovenlichten, toegang gevend tot een balkan. Rechts bevindt zich een rondboogvenster. De ruimte op de begane grond is dichtgebouwd.

Klik op een foto
voor een vergroting.



ID: GMH0005