Winkelwoonhuis


LocatieKerkstraat 91
TypeWinkelwoonhuis
Onderdeel van
Bouwperiode1914 - 1914
Opdrachtgever
Architectonbekend
Datum aanwijzing8-4-2008

Inleiding
De winkel met kantoor en magazijn is gebouwd in 1914 voor de firma P. de Gruyter en Zn.. De naam van de uit Utrecht afkomstige architect van het pand is op de bouwtekening niet te lezen. De voormalige kruidenierswinkel is boven de ingrijpend gewijzigde pui gebouwd in een aan de Art Nouveau verwante Overgangsstijl.

Omschrijving
Het winkelpand staat met twee bouwlagen onder een plat dak. De vanaf de straat alleen zichtbare voorgevel is boven de pui opgetrokken in gele verblendsteen en natuursteen en bevat recht gesloten gevelopeningen.
Van de winkelpui zijn alleen de pilastervormige hoekpenanten bewaard gebleven. Deze zijn vervaardigd van gepolijst graniet, die zijn versierd met in brons uitgevoerd touwwerk en de kop van een katachtige in de eveneens bronzen bekroning. De boven een granieten puibalk staande verdieping bevat drie, boven zandstenen lekdorpels staande vensters met glas-in-lood in de dubbele bovenramen. De bovenramen hebben een zandstenen omlijsting met een geprofileerde, gewelfde kroonlijst en sluitstenen en gestileerde bladmotieven in de velden (boogtrommels) tussen de ramen en de kroonlijsten. Het pand heeft een horizontale gevelbeëindiging in de vorm van een lijst en smeedijzeren hekken tussen zandstenen balusters met reliëfdecoraties in de koppen. De hoger opgaande hoekpenanten (lisenen) hebben eveneens een zandstenen bekroning. Ze zijn eveneens voorzien van decoraties in de koppen en worden beëindigd door platte afdekstenen.

Waardering
Het winkelpand is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde, alsmede vanwege de gaafheid.
Het winkelpand heeft cultuurhistorische waarde als een bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling in de bouw van winkelwoningen.
Het winkelpand is van architectuurhistorisch belang vanwege de kwaliteit van het ontwerp en vanwege de voor de bouwtijd kenmerkende hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.
Het winkelpand heeft stedenbouwkundige en ensemblewaarde vanwege de sterke architectonische en stedenbouwkundige samenhang met de omringende bebouwing en als karakteristiek onderdeel van een gesloten straatwand in het centrumgebied.
Het winkelpand is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid van het exterieur boven de winkelpui.

Klik op een foto
voor een vergroting.ID: GMH0888