Villa Garage


LocatieUtrechtseweg 60
TypeVilla Garage
Onderdeel van
Bouwperiode1950 - 1950
Opdrachtgever
ArchitectHartman, M.E.
Datum aanwijzing24-6-2008

Inleiding
Het landhuis `Isola Bella' met bijbehorende garage is gebouwd in 1950, naar een ontwerp van de Hilversumse architect M.C. Hartman. Het karakteristieke landhuis is gebouwd in een voor de bouwtijd kenmerkende Wederopbouwstijl en maakt deel uit van een lange reeks van villa's en landhuizen aan de Utrechtseweg.

Omschrijving
Het vanaf de openbare weg zeer slecht zichtbare huis is opgetrokken in schone en wit geschilderde baksteen. Het huis heeft een met riet gedekte kap met een schoorsteen op de nok, die wordt bekroond door een windvaan in de vorm van een boogschutter. De voorgevel is onder de dakvoeten voorzien van uitmetselingen. De vensters in de voorgevel zijn recht gesloten en zijn met luiken behangen. Een balkon aan deze gevel heeft een borstwering van gepotdekselde planken. De vier, in een aaneengesloten reeks staande, met het balkon verbonden deuren zijn voorzien van deurlichten met een roedenverdeling.
Rechts van het huis staat een ten opzichte van het huis terug staande, aangebouwde garage met twee bouwlagen. De garage is op de begane grond voorzien van een dubbele rondboogdeur en op de wit geschilderde verdieping van drie smalle lichten met traliewerk. Links van de garagedeuren, tegen de rechter zijgevel van het huis bevindt zich een op een schoor rustend overstek.
De erfscheiding is aan de wegzijde voorzien van smeedijzeren hekken aan gemetselde hekpijlers, die zijn bekroond met een lantaarn.

Waardering
Het landhuis is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde, alsmede vanwege de gaafheid.
Het landhuis heeft cultuurhistorische waarde als een bijzondere uitdrukking van een naoorlogse typologische ontwikkeling in de bouw van woonhuizen voor de middenstand en de beter gesitueerden.
Het landhuis is van architectuurhistorisch belang vanwege de kwaliteit van het ontwerp en vanwege de voor de bouwtijd kenmerkende detaillering en materiaalgebruik.
Het landhuis heeft ensemblewaarde als een karakteristiek onderdeel villa- en landhuisbebouwing aan de Utrechtseweg.
Het landhuis is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid van het exterieur.

Klik op een foto
voor een vergroting.ID: GMH1116