Winkelwoonhuis


LocatieKerkstraat 98
TypeWinkelwoonhuis
Onderdeel van
Bouwperiode1924 - 1924
Opdrachtgever
ArchitectDullaart, J.
Datum aanwijzing8-4-2008

Inleiding
Het als winkelwoning gebouwde pand verrees in 1924 naar een ontwerp van de architect J. Dullaart. Het winkelpand is gebouwd als drogisterij met bovenwoning, in opdracht van drogist A. de Vries. Het pand is een goed voorbeeld van sterk aan de Amsterdamse School verwante, expressionistische winkelarchitectuur. De tegen dit pand aanstaande winkelwoning is eveneens in 1924 door Dullaart ontworpen en vormt er een eenheid mee.

Omschrijving
De winkelwoning staat met drie bouwlagen onder een met zwarte, geglazuurde (of gesmoorde) Hollandse (holle) pannen gedekt schilddak. De dakschilden boven de beide zijgevels liggen iets terug ten opzichte van de gevelbeëindiging, die bestaat uit een rollaag en een met pannen beklede gevelrand.
De gevels zijn opgetrokken in schone gele baksteen en bevatten recht gesloten gevelopeningen.
De pui is gewijzigd en bevat geen bijzondere onderdelen. Boven de pui is de gevel symmetrisch ingedeeld. De gevel heeft iets hoger opgaande, in- en uitzwenkende hoekpartijen met een rand van dakpannen aan de platte beëindiging. De eerste verdieping bevat een brede vensterpartij met overhoeks tegen de gewelfde hoekpartijen aanstaande hoekerkers. De tweede verdieping is voorzien van een brede, onder een houten overstek staande vensterpartij met houten penanten tussen de ramen. De in het dakschild hierboven staande rechthoekige dakkapel staat onder een uitkragend plat dak en is voorzien van ramen met roedenverdeling.
De linker zijgevel bevat links op de eerste verdieping een hoekvenster en op de tweede verdieping staan drie vensters met glas-in-loodramen. De terug staande linker gevelpartij is voorzien van een hoger opgaande, gewelfde hoekpartij met uitstekende keramische elementen onder de platte beëindiging.
Het linker deel van de rechter zijgevel is een blinde, boven de kap van het buurpand uitstekende gevelpartij. Het rechter deel van de gevel is onder meer voorzien van een brede, om de hoek gaande vensterpartij met roedenverdeling in het samengestelde raam.

Waardering
De winkelwoning is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde, alsmede vanwege de gaafheid.
De winkelwoning heeft cultuurhistorische waarde als een bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling in de bouw van winkelwoningen.
De winkelwoning is van architectuurhistorisch belang vanwege de kwaliteit van het ontwerp en vanwege de voor de bouwtijd kenmerkende hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.
De winkelwoning heeft stedenbouwkundige en ensemblewaarde vanwege de sterke architectonische en stedenbouwkundige samenhang met de omringende bebouwing en als karakteristiek onderdeel van een gesloten straatwand in het centrumgebied.
De winkelwoning is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de ruime mate van gaafheid van het exterieur.

Klik op een foto
voor een vergroting.

ID: GMH0890