Warenhuis


LocatieWarenhuis 's Gravelandseweg 8
TypeWarenhuis
Onderdeel van
Bouwperiode1950 - 1950
Opdrachtgever
ArchitectBarenburg, S.G.
Datum aanwijzing8-4-2008

Inleiding
Het warenhuis is gebouwd in 1950 voor de firma Wortelboer. Het op een prominente plek aan de rand van de binnenstad gesitueerde pand is gebouwd naar een ontwerp van de architect S.G. Barenbrug, in een voor de bouwtijd karakteristieke, zakelijke Wederopbouwstijl. Het warenhuis vormt een geheel met het winkelpand Kerkstraat 106.

Omschrijving
Het vanuit een onregelmatige plattegrond opgetrokken pand is opgetrokken in schone, gele baksteen en glas en staat met drie bouwlagen onder platte daken.
De gebogen, op een plein georiƫnteerde voorgevel is een transparante vliesgevel met stalen ramen in de grote vensters boven de drie winkelpuien, die door middel van smalle gemetselde penanten van elkaar zijn gescheiden. De gevel staat onder een overstek van het platte dak. Boven de winkelpuien wordt de uit zeven grote vensterpartijen onderverdeelde gevel eveneens geleed door smalle uitgemetselde penanten. De stalen ramen zijn voorzien van een roedenverdeling. De tweede en de derde bouwlaag worden van elkaar gescheiden door een witte lijst. De onderste vensterpartijen staan boven gemetselde lekdorpels. De gevel heeft een op de verdiepingen afgesnoten rechter hoek en sluit daar aan op de rechter zijgevel. Een deel van deze geknikte zijgevel heeft een transparante, onder een overstek staande invulling van staal en glas, te vergelijken met die van de voorgevel. Rechts daarvan is de gevel vrijwel blind.
Het rechter deel van de linker zijgevel is voorzien van etalageruimen van de winkelpui. De vrij gesloten gevelpartij hier links van bestaat uit een stalen skelet met een invulling van met rollagen afgedekte velden van schone baksteen. Links in de gevel staat een stel overluifelde, openslaande stalen deuren met ronde deurlichten.

Waardering
Het voormalige warenhuis is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde, alsmede vanwege de gaafheid.
Het pand heeft cultuurhistorische waarde als een bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling in de bouw van winkels en warenhuizen.
Het pand is van architectuurhistorisch belang vanwege de kwaliteit van het ontwerp en vanwege de voor de bouwtijd kenmerkende hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.
Het pand heeft stedenbouwkundige en ensemblewaarde vanwege de bijzondere situering op een prominente plek in het stadscentrum, vanwege de sterke architectonische en stedenbouwkundige samenhang met de omringende bebouwing en als een karakteristiek, beeldbepalend onderdeel van het centrumgebied.
Het pand is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de ruime mate van gaafheid van het exterieur.

Klik op een foto
voor een vergroting.ID: GMH0812