Warenhuis


LocatieKerkstraat 82
TypeWarenhuis
Onderdeel van
Bouwperiode1962 - 1962
Opdrachtgever
ArchitectDudok, W.M., Magnée, R.M.H.
Datum aanwijzing8-4-2008

Inleiding
Het aan een splitsing van de Kerkstaat met de Bussumerstraatweg gesitueerde pand is in 1961-1963 gebouwd als winkel voor C & A. Het winkelpand is ontworpen door het Architectenbureau Dudok van de architecten W.M. Dudok en R.M.H. Magnée. Het winkelpand verrees op de plaats, waar voorheen het door rijksmeester C.H. Peeters ontworpen postkantoor stond. Het gebouw heeft de kenmerken van de functionalistische wederopbouwarchitectuur en is tevens karakteristiek voor het naoorlogse oeuvre van Dudok.

Omschrijving
Het aan een splitsing van de Kerkstaat met de Bussumerstraatweg gesitueerde winkelpand is opgetrokken in diverse bouwmaterialen, vanuit een rechthoekige plattegrond. Het vijf (vier) bouwlagen hoge gebouw staat onder een plat dak en is verticaal opgebouwd uit heeft een iets terug staande, niet originele, onderste bouwlaag met winkelpuien. Daarboven staat een vrij gesloten volume en een bovenste bouwlaag met eveneens terug staande, transparante gevels onder het uitkragende platte dak. De verdiepingen van het winkelgebouw staan min of meer los van de parterre, boven vierkante betonnen kolommen. De parterre staat onder een over een twee gevels doorgetrokken luifel, die niet meer de oorspronkelijke dikte heeft. Het met tegels beklede gesloten blok daarboven is op twee niveaus voorzien van vierkante vensters die op regelmatige afstand van elkaar over de gevels zijn verdeeld. De schuine onderkant van dit blok is bekleed met mozaïeksteentjes. De bovenste bouwlaag is voorzien van een transparante invulling in de vorm van doorgetrokken vensterreeksen met stalen ramen. De ruimte voor de gevels wordt omeind door een om de hoek gaande balkonbalustrade van smeedijzer. Ook het dakoverstek is aan de onderkant voorzien van een bekleding van mozaïeksteentjes.
De smallere, op de Kerkstraat gerichte gevel heeft rechts een iets hoger opgaand, met zwarte tegels bekleed, rechthoekig hoekaccent. Het linker deel van de bovenste bouwlaag is gesloten en bekleed met kleine mozaïeksteentjes. Op het dak staat een reclametoren die oorspronkelijk open was.
Het interieur valt buiten de bescherming.

Waardering
Het winkelgebouw is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde, alsmede vanwege de gaafheid.
Het winkelgebouw heeft cultuurhistorische waarde als een bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling in de bouw van grootschalige winkelgebouwen.
Het winkelgebouw is van architectuurhistorisch belang als een bijzonder ontwerp uit het oeuvre van een vooraanstaand architect, vanwege de kwaliteit van het ontwerp en vanwege de voor de bouwtijd kenmerkende hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.
Het winkelgebouw heeft stedenbouwkundige en ensemblewaarde vanwege de bijzondere situering aan een splitsing in het hart van de binnenstad, vanwege de sterke architectonische en stedenbouwkundige samenhang met de omringende bebouwing en als karakteristiek, beeldbepalend onderdeel van het centrumgebied.
Het winkelgebouw is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de ruime mate van gaafheid van het exterieur.

Klik op een foto
voor een vergroting.ID: GMH0884