Winkelwoonhuis


LocatieKerkstraat e.v.
TypeWinkelwoonhuis
Onderdeel van
Bouwperiode1906 - 1906
Opdrachtgever
ArchitectGroot, C. de
Datum aanwijzing

Inleiding
Winkelhuis, in 1906 gebouwd naar het ontwerp van de, voor Hilversum belangrijke, architect C. de Groot Jzn. uit 1905, in opdracht van L. Warmolts.
Het winkelhuis is gesitueerd aan de Kerkstraat en grenst aan de westzijde aan Kerkstraat 62. Aan de oostzijde loopt een gang.
Op deze situering is in het ontwerp ingespeeld. Op de zuid-oost hoek is een torenachtig volume ontworpen. Oorspronkelijk was de gehele zuid-oost hoek afgeschuind, nu is de pui op de begane hoek doorgetrokken, vormend een hoek.

Omschrijving
Het pand is ontworpen in de Jugendstil. De elementen die naar de Jugendstil verwijzen zijn het asymmetrische en onregelmatige silhouet, de asymmetrie in de indeling van de gevels, de boogvormen, de vorm van de vensters, het duidelijk markeren van de ontlastingsbogen, het gebruik van gekleurd glas-in-lood en het toepassen van gekleurde bakstenen.
Het pand is een opvallend element in de noordelijke straatwand van de Kerkstraat door de oranje kleur van de bakstenen en de toren.

In 1908 werden in de bergplaats aan de noordzijde enige veranderingen aangebracht ten behoeve van de plaatsing van machinerie├źn van de poelierderij en visverwerking.
In 1912 werd aan de oostzijde van de open plaats een visafslag gebouwd naar het ontwerp van C. de Groot Jzn. (volume Kerkstraat 58). De doorlopende gang werd onderbroken.
In 1934 kreeg het pand een nieuwe winkelpui. De boogvormen op de begane grond verdwenen. Op de begane grond werd de afgeschuinde hoek door de pui tot een hoek gevormd.
In 1956 werd de winkel aan de noordzijde op de verdieping uitgebreid. De kap van de oorspronkelijke bergplaats verdween.

Het winkelhuis was oorspronkelijk samengesteld uit een hoofdvolume aan de zuidzijde, bevattende een kelder, een begane grond, een verdieping en een zolderverdieping; een tussenvolume ter hoogte van de begane grond en een open plaats; en een nevenvolume aan de noordzijde, bevattende een kelder, een begane grond, een verdieping en een zolderverdieping. Beide volumes werden afgesloten door een schilddak.
Sinds 1956 zijn het tussenvolume en het volume aan de noordzijde even hoog (twee bouwlagen), en is er aan de oostzijde de uitbouw uit 1912, Kerkstraat 58. De uitbouw is in de bescherming van ondergeschikte betekenis.

De voorgevel en de gevel op de zuid-oost hoek zijn opgetrokken uit oranje bakstenen in kruisverband. De andere gevels zijn opgetrokken uit hardgrauw in kruisverband. Het hoofdvolume wordt afgesloten door een schilddak, bedekt met rode tuiles-du-nord. De dakvlakken van de topgevel en de toren zijn bedekt met rode shingles.

De voorgevel aan de Kerkstraat bevat op de begane grond een winkelpui met verdiept liggende ingang in het midden.
Op de verdieping bevinden zich links, verdiept liggend, openslaande deuren met bovenlicht met gekleurde glas-in-lood ramen. In het gevelvlak is een boogvormige opening ontworpen. De boog wordt geaccentueerd door een ontlastingsboog met aanzetstenen en sluitsteen van hardsteen. Het balkon wordt afgesloten door een boogvormig, decoratief smeedijzeren hek, verankerd in blokken hardsteen.
Rechts hiervan bevindt zich een schuifvenster met middenstijl en bovenlicht met gekleurd glas-in-lood raam. De vensterbank en de latei zijn van hardsteen.
Het dak heeft een hoge geprofileerde daklijst, steunend op consoles.
Boven de boog loopt de gevel door in een topgevel, afgesloten door een schilddak met hoge daklijst, steunend op consoles. De topgevel wordt op de hoeken afgesloten door een hardstenen afsluiting. In de topgevel is een venster geplaatst met hardstenen vensterbank. De ontlastingsboog heeft aanzetstenen en een sluitsteen van hardsteen.

Klik op een foto
voor een vergroting.ID: GMH0023