Appartementen Appartementengebouw


LocatieBurgemeester Andriessenstraat e.v.
TypeAppartementen Appartementengebouw
Onderdeel vanBurg. Andriessenstraat 2-60
Bouwperiode1953 - 1953
Opdrachtgever
ArchitectBonnet, D.C.
Datum aanwijzing8-4-2008

Inleiding
In 1953, in opdracht van het Bouwbedrijf Van der Schaar gebouwd appartementengebouw met 30 appartementen. Het gebouw is ontworpen door de architect D.C. Bonnet en tegelijkertijd gebouwd met het eveneens door Bonnet ontworpen appartementengebouw A. Perkstraat 7-23, dat dezelfde kenmerken bezit. Het appartementencomplex is gebouwd in een voor de bouwtijd kenmerkende Wederopbouwstijl, met gebruik van moderne bouwmaterialen en aandacht voor detail. Het als Blok A van het complex aangemerkte gebouw is gesitueerd op de oostgrens van het villapark Boomberg met het centrumgebied.

Omschrijving
Het gebouw is opgetrokken vanuit een rechthoekige plattegrond, in schone, gele baksteen met lichte accenten van beton rondom de gevelopeningen. Het gebouw staat met drie bouwlagen onder een met pannen gedekt zadeldak met vernieuwde daklijsten en zes schoorstenen op de nok. De gevels zijn voorzien van een met rollaag afgedekte trasraam van rode baksteen, recht gesloten gevelopeningen met stalen vensters, betonnen lekdorpels en lateien en met glas-in-lood ingevulde bovenlichten. Het gebouw heeft een symmetrische, op de Burg. Andriessenstraat gerichte voorgevel (westzijde).
Het gebouw heeft vijf, licht risalerende ingangspartijen, waarin een overluifelde deur met smeedijzeren raamdecoraties voor de deurlichten staat. De deuren staan in een omlijsting van blokvormige betonnen elementen, waarin gleuven voor de brievenbussen zijn aangebracht. Boven de betonnen luifel staat een hoog traplicht met roedenverdeling in het stalen raam, binnen een omlijsting (kozijn) met afgeschuinde neggen. Tussen de trappenhuizen staan op de verdiepingen, op de erkers van de begane grond geplaatste, dubbele, deels inpandige balkons met ijzeren balustrade op de gemetselde borstweringen. Achter de balkons bevinden zich terugstaande glaswanden, bestaande uit openslaande deuren met zij- en bovenlichten. Tussen de trappenhuizen en de balkons staat per bouwlaag een klein tweeruits venster. De buitenste travee├źn zijn op de begane grond voorzien van een erker, op de eerste verdieping van een balkon en op de tweede verdieping van een groot venster, die in het gevelvlak staat. De woningen op de begane grond staan achter ommuurde tuintjes. Deze gemetselde tuinmuurtjes hebben inspringende, afgesnoten hoeken en verspringing bij de entreepartijen.
De linker kopgevel is een eenvoudige puntgevel met twee relatief kleine tweeruits vensters op de verdiepingen.
De rechter kopgevel bevat twee vergelijkbare vensters in alle drie bouwlagen.

Waardering
Het appartementengebouw is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde, alsmede vanwege de gaafheid.
Het gebouw heeft cultuurhistorische waarde als een bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling in de bouw van flatgebouwen in de periode van de Wederopbouw.
Het gebouw is van architectuurhistorisch belang vanwege de kwaliteit van het ontwerp en vanwege de voor de bouwtijd kenmerkende detaillering en materiaalgebruik.
Het gebouw heeft ensemblewaarde vanwege de sterke architectonische en stedenbouwkundige samenhang met het appartement aan de Albertus Perkstraat en als een bijzonder onderdeel van het Noordwestelijke Villagebied.
Het gebouw is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid van het exterieur

Klik op een foto
voor een vergroting.ID: GMH0060