Bioscoop


LocatieGroest 23
TypeBioscoop
Onderdeel van
Bouwperiode1913 - 1913
Opdrachtgever
ArchitectBakker, B.H.
Datum aanwijzing8-4-2008

Inleiding
In 1913 werd op deze plaats en in opdracht van de uit Utrecht afkomstige N.J. Dussenbroek, het door architect B.H. Bakker ontworpen bioscooptheater `New York' gebouwd. In 1925 werd het theater ingrijpend verbouwd naar ontwerp van B.H. en C.M. Bakker. Deze verbouwing resulteerde in een gebouw met de hoofdkenmerken, die het ook nu nog heeft. Het toen tot `REX' omgedoopte bioscooptheater heeft de kenmerken van het destijds in zwang zijnde Functionalisme en heeft nog steeds de functie van bioscoop.

Omschrijving
Het bioscooptheater heeft een kubusvormig, onder een uitkragend plat dak staand voorgebouw en een lager, er achter staand volume dat eveneens een plat dak heeft. De gevels zijn opgetrokken in gepleisterde baksteen en bevatten recht gesloten vensters met stalen ramen.
Het op de Groest geori├źnteerde volume heeft een symmetrische voorgevel die is gewijzigd op de begane grond, waar zich de entrees tot het gebouw bevinden. Daarboven is de gevel in oorspronkelijke staat bewaard gebleven. De gevel heeft een middenpartij met laag in de gevel een rond venster met een stalen raam met roedenverdeling. Hoog in de gevel staan drie, eveneens met stalen ramen met roedenverdeling ingevulde, rechthoekige vensters. Deze vensters beaccentueren het verticale karakter van de gevel en staan onder een plat overstek. De buitenste travee├źn zijn voorzien van hoge, boven een betonnen plaats staande, slanke vensterpartijen met samengestelde, uit- en inspringende stalen ramen met roedenverdeling. De risalerende raamdelen bevatten melkglas. Boven de vensters zijn uitgemetselde steunen voor de vlaggenstokken aangebracht.
In het hogere deel van de linker zijgevel zijn enkele kleinere vensters opgenomen. Het lagere deel van de gevel maakt deel van de zaal en bevat een aantal deuren.
De rechter zijgevel bevat drie vensters bovenin het hogere linker geveldeel. Het lagere rechter geveldeel maakt ook hier deel uit van de zaal en bevat eveneens een aantal deuren.

Waardering
Het bioscooptheater is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde, alsmede vanwege de gaafheid.
Het bioscooptheater heeft cultuurhistorische waarde vanwege de oorspronkelijke functie en als een bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling in de bouw van bioscooptheaters
Het bioscooptheater is van architectuurhistorisch belang vanwege de kwaliteit van het ontwerp en vanwege de voor de bouwtijd kenmerkende hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.
Het bioscooptheater heeft ensemblewaarde vanwege de sterke architectonische en stedenbouwkundige samenhang met de bebouwing aan de Groest en als een bijzonder onderdeel van een vrijwel gesloten straatwand.
Het bioscooptheater is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de ruime mate van gaafheid van het exterieur.

Klik op een foto
voor een vergroting.ID: GMH0822