Perronoverkapping


Locatiebij Stationsplein
TypePerronoverkapping
Onderdeel van
Bouwperiode1892 - 1892
Opdrachtgever
Architect
Datum aanwijzing8-4-2008

Inleiding
De op een eilandperron staande perronoverkapping is gebouwd in 1892. Toen het stationsgebouw van de architect A.L. van Gendt in 1990 werd afgebroken bleef de overkapping op dit perron intact. De gietijzeren kolommen, die de smeedijzeren spanten en de kap dragen zijn vervaardigd door de Leidse firma D.A. Schretlen en Co..

Omschrijving
De lange overkapping van het eilandperron is samengesteld uit enkele tientallen spanten van smeed- en gietijzer en een lange, gewelfde houten kap met luifels aan de spoorzijden. De spanten zijn van het type vakwerk-knieboogspant en staan op gietijzeren kolommen met profielranden, vierkante kapitelen en gecanneleerde kraagstukken, waarop de binnenste spantbogen (liggende ellipsbogen) zijn opgelegd. Deze spantbogen zijn voorzien van trekstangen en middenstijlen. De bovenranden lopen door in de luifels, die een opwaarts gewelfde bovenrand en een schuin staande, rechte onderrand hebben. Aan de luifels zijn afhangende randen van plaatijzer bevestigd. Deze zijn met klinknagels aan de overkapping bevestigd. De houten kap ligt bovendien op over de gehele lengte doorgetrokken ijzeren balken.

Waardering
De perronoverkapping is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde, alsmede vanwege de gaafheid.
De perronoverkapping heeft cultuurhistorische waarde als een bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling in de spoorwegarchitectuur in het algemeen en in de spoor- en perronoverkappingen in het bijzonder.
De perronoverkapping is van architectuurhistorisch belang vanwege de kwaliteit van het ontwerp en vanwege de voor de bouwtijd kenmerkende detaillering en materiaalgebruik en als een goed en gaaf voorbeeld van een type.
De perronoverkapping heeft ensemblewaarde vanwege de sterke historische samenhang met het station en het stationsgebied .
De perronoverkapping is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid.

Klik op een foto
voor een vergroting.


ID: GMH1353