Winkelwoonhuis


LocatieLeeuwenstraat 74
TypeWinkelwoonhuis
Onderdeel van
Bouwperiode1904 - 1904
Opdrachtgever
ArchitectVixseboxse, J.E.
Datum aanwijzing

Inleiding
Winkelhuis, in 1904 gebouwd naar het ontwerp van de architect J.E. Vixseboxse & Co., in opdracht van J.W. van de Wetering.
Het winkelhuis is ontworpen in de Jugendstil. De elementen die met name verwijzen naar de Jugendstil zijn de gebogen vormen, de oorspronkelijke pui op de begane grond, de detaillering van de bovenzijde van de gevel en de vorm en detaillering van de erker op de eerste verdieping.

In 1911 werd er aan de noordzijde een op- en aanbouw geplaatst (kantoor, kamer, entree). De noord-west hoek werd dichtgebouwd ter hoogte van de begane grond. De noord-oost hoek werd verhoogd.
In 1916 werd ook de verdieping tot winkel ingericht. De pui en de vensters van de erker werden veranderd.
In 1924 werd een kantoortje opgebouwd aan de noord-west zijde. In 1949 werd een dakkapel aan de voorzijde aangebracht.
In 1972 vestigde zich in het pand een restaurant. Leeuwenstraat 72 werd bij het pand getrokken.

Omschrijving
Het pand is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en bevat een kelder, een begane grond, een verdieping en een zolderverdieping.
Het voorste gedeelte, achter de klokgevel, wordt afgedekt door een lessenaarsdak, bedekt met grijze tuiles-du-nord. Het zadeldak achter de klokgevel wordt ook bedekt met grijze tuiles-du-nord.
Het achterste gedeelte wordt horizontaal afgedekt. De volumes zijn van (drie) verschillende hoogtes.
De voorgevel is tot en met de verdieping opgetrokken uit oranje bakstenen op een hardstenen plint. Daarboven is de gevel gepleisterd, evenals de gevel aan de noordzijde.

De voorgevel (zuid) bevat op de begane grond de pui die over de gevel van nummer 72 doorloopt.
Tussen en naast de ijzeren gebogen consoles die de erker op de verdieping ondersteunen zijn vensters geplaatst, verlichtend de ruimte onder de entresol in het voorste gedeelte van het pand.
De erker is trapeziumvormig en wordt afgedekt door een zinken tentdak. Op de twee punten van het dak is een stucwerk bol geplaatst. Onder het basement loopt over de gevel een band van stucwerk. De vensters in de drie zijden van de erker zijn voorzien van stijlen en bovenlichten met gekleurde glas-in-lood ramen.
Direct boven de erker is, half in de klokgevel, een ellipsvormig venster geplaatst met enkele gekleurde glas-in-lood ramen.


De linker zijgevel (west) grenst aan Leeuwenstraat 76.

De rechter zijgevel (oost) grenst aan Leeuwenstraat 72.

De achtergevel (noord) bevat een hoger (links) en een lager (rechts) geveldeel.
Links bevindt zich op de begane grond een deur met bovenlicht. Op de eerste en tweede verdieping is een schuifvenster geplaatst.
Rechts is op de begane grond een venster geplaatst.
Op de verdieping bestaat het achterste gedeelte geheel uit hout en glas. De vensters hebben bovenlichten met gekleurde glas-in-lood ramen.

Klik op een foto
voor een vergroting.ID: GMH0042