Winkelwoonhuis


LocatieAlbertus Perkstraat 1-5 en 's-Gravelandseweg 33-35
TypeWinkelwoonhuis
Onderdeel van
Bouwperiode1925 - 1935
Opdrachtgever
ArchitectTrappenburg, C.
Datum aanwijzing8-4-2008

Inleiding
Het blok met zeven winkels met bovenwoningen is in 1938 gebouwd naar een ontwerp van de Hilversumse architect C. Trappenburg. Het blok is gebouwd in een voor de bouwtijd karakteristieke interbellumstijl en heeft een sterke verwantschap met het ernaast staande blok, verwante blok met tien winkelhuizen ('s-Gravelandseweg 27-33), dat in 1938 eveneens is ontworpen door Trappenburg.

Omschrijving
Het gebogen gebouw verbindt de bebouwing aan de ´s-Gravelandseweg met de bebouwing aan A. Perkstraat. Het aan een hoek gesitueerde gebouw staat met een winkellaag en twee woonlagen onder een met gesmoorde pannen gedekt en uitkragend zadeldak, dat achter de risalieten in de hoogte verspringt en daar is voorzien van door de kap heen stekende brandmuren. De gevels zijn opgetrokken in schone baksteen en bevatten recht gesloten gevelopeningen met stalen ramen. De ramen zijn voor een deel voorzien van de oorspronkelijke roedenverdeling.
De voornamelijk op de kruising ´s-Gravelandseweg/A. Perkstraat georiënteerde, zesdelige voorgevel verspringt in hoogte vanaf elke risaliet. De kwartronde gevel is op de begane grond voorzien van zeven winkelpuien, die voor een deel nog zijn bekleed met de oorspronkelijke gepolijste natuursteen. De etalagevensters zijn voorzien van grote stalen ramen. De woningen worden op de verdieping van elkaar gescheiden door hoger opgaande risalieten, die de gevel geleden. De met een uitkragend zadeldak met houten voorschot afgedekte risalieten staan boven een deur en bevatten op de beide verdiepingen en om de hoek gaand venster met roedenverdeling in de meeste van de stalen ramen. Op de (zolder)verdieping hierboven is een klein venster opgenomen, eveneens met roedenverdeling in het stalen raam. De vlakke gevelpartijen naast de risalieten zijn op de eerste verdieping voorzien van een breed middenvenster tussen twee smallere vensters en op de verdieping van twee vensters. De rechter, op de A. Perkstraat gerichte gevelpartij wijkt af van de rest van de gevel. In het rechter deel van de gevel zijn de twee winkelwoningen niet door middel van een risaliet van elkaar gescheiden en hebben de vensters in beide bouwlagen een afwijkend formaat. De rechter gevelpartij bevat twee grote vensters op de eerste verdieping en twee reeksen van drie vensters op de tweede verdieping. De vensters in de rechter woning hebben in beide bouwlagen een nieuwe invulling gekregen.

Waardering
Het blok winkelwoningen is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde, alsmede vanwege de gaafheid.
De winkelwoningen hebben cultuurhistorische waarde als een bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling in de bouw van winkelwoningen.
De winkelwoningen zijn van architectuurhistorisch belang vanwege de kwaliteit van het ontwerp en vanwege de voor de bouwtijd kenmerkende hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.
De winkelwoningen hebben stedenbouwkundige en ensemblewaarde vanwege de sterke architectonische en stedenbouwkundige samenhang met de omringende bebouwing, vanwege de bijzondere gebogen vorm, vanwege de situering op de grens van het villagebied en het centrumgebied, en als karakteristiek onderdeel van dit centrumgebied.
De winkelwoningen zijn tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de ruime mate van gaafheid van het exterieur.

Klik op een foto
voor een vergroting.ID: GMH0815