Appartementen Appartementengebouw


Locatie9 appartementen op de Albertus Perkstraat 7-23
TypeAppartementen Appartementengebouw
Onderdeel vanEnsemble met Andriessenstr. 2-60.
Bouwperiode1953 - 1953
Opdrachtgever
ArchitectBonnet, D.C.
Datum aanwijzing8-4-2008

Inleiding
In 1953, in opdracht van het N.V. Bouwbedrijf Van der Schaar gebouwd appartementengebouw met 9 appartementen. Het gebouw is ontworpen door de architect D.C. Bonnet en tegelijkertijd gebouwd met het eveneens door Bonnet ontworpen appartementengebouw Burg. Andriessenstraat, dat dezelfde kenmerken bezit. Het appartementencomplex is gebouwd in een voor de bouwtijd kenmerkende Wederopbouwstijl, met gebruik van moderne bouwmaterialen en gevoel voor detail. Het als Blok B van het appartementencomplex aangemerkte gebouw is gesitueerd op de oostgrens van het villapark Boomberg met het centrumgebied.

Omschrijving
Het gebouw is opgetrokken vanuit een rechthoekige plattegrond, in schone, gele baksteen met lichte accenten van beton rondom de gevelopeningen. Het gebouw staat met drie bouwlagen onder een met pannen gedekt zadeldak met geprofileerde dakgoten en vier schoorstenen op de nok. De gevels zijn voorzien van een met rollaaf afgedekte trasraam van rode baksteen, recht gesloten gevelopeningen met stalen vensters, betonnen lekdorpels en lateien en met glas-in-lood ingevulde bovenlichten. Het gebouw heeft een symmetrische, op de A. Perkstraat gerichte voorgevel (noordzijde) met in het midden een over alle drie bouwlagen doorgetrokken rechthoekige erkerpartij. Aan weerszijden staat een licht risalerende ingangspartij. Hierin staat een overluifelde deur met smeedijzeren raamdecoraties voor de deurlichten. De deur staat in een omlijsting van betonnen elementen, waarin gleuven voor de brievenbussen zijn aangebracht. Boven de betonnen luifel staat een hoog traplicht met roedenverdeling in het stalen raam binnen een omlijsting (kozijn) met afgeschuinde neggen. Links van het linker en rechts van het rechter trappenhuis staat per bouwlaag een klein venster. De buitenste travee├źn zijn per bouwlaag voorzien van een groot venster.
De linker kopgevel is een puntgevel met twee relatief kleine vensters per bouwlaag.
De rechter kopgevel bevat links op de begane grond en op de begane grond een erker, en op de verdieping een op de erker staand balkon met ijzeren balustrade op de gemetselde borstwering. Op het balkon komen openslaande deuren met zijlichten uit. Rechts in de gevel een venster per bouwlaag.
In de achtergevel liggen de balkons tussen smalle risalieten die de gevel geleden en zijn voorzien van berghokken. Evenals in de andere gevels zijn de bovenlichten van de deuren en de vensters voorzien van glas-in-lood.

Waardering
Het appartementengebouw is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde, alsmede vanwege de gaafheid.
Het gebouw heeft cultuurhistorische waarde als een bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling in de naoorlogse woningbouw.
Het gebouw is van architectuurhistorisch belang vanwege de kwaliteit van het ontwerp, vanwege de voor de wederopbouwperiode kenmerkende hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.
Het gebouw heeft ensemblewaarde vanwege de sterke architectonische en stedenbouwkundige samenhang met het verwante appartementengebouw aan de Burg. Andriessenstraat en als een bijzonder onderdeel van het Noordwestelijke Villagebied, waarmee het een belangrijke historisch-ruimtelijke relatie heeft.
Het gebouw is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid van het exterieur.

Klik op een foto
voor een vergroting.ID: GMH0481