Erfafscheiding


Locatiebij Albertus Perkstraat 25
TypeErfafscheiding
Onderdeel van
Bouwperiode1885 - 1895
Opdrachtgever
Architectn.v.t.
Datum aanwijzing

Inleiding
In omstreeks 1890 gebouwd hekwerk als toegangshekken van de in de jaren '20 afgebroken villa 'DILRED'. De hekken zijn de enige tastbare herinnering aan de villa en zijn gesitueerd op de hoek van de A. Perkstraat en de P.C. Hooftlaan in het villapark Boomberg, een onderdeel van het Noordwestelijke Villagebied.

Omschrijving
De hekken staan overhoeks op de hoek van de genoemde straten. De ca. 1.80 meter hoge octogonale hekpijlers zijn vervaardigd uit gietijzer en zijn voorzien van een iets breder basement, uitkragende koppen met een ondefinieerbare bekroning, gestileerde bladmotieven op de schacht en de letters DIL op de linker en RED op de rechter hekpijler. Tussen de pijlers staan smeedijzeren.hekken met spijlen die door middel van liggers en krulwerk met elkaar zijn verbonden. Aan weerszijden van de toegangshekken zijn nog delen bewaard van de ijzeren hekken die dienden als erfscheiding.

Waardering
De villa is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische en de ensemblewaarde, alsmede vanwege de gaafheid.
De hekken hebben cultuurhistorische waarde als een bijzonder en voor de bouwtijd karakteristiek restant van een inmiddels verdwenen villa.

De hekken hebben ensemblewaarde als een bijzonder onderdeel van het Noordwestelijke Villagebied, waarmee ze een belangrijke historisch-ruimtelijke relatie hebben.
De hekken zijn tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid.

Klik op een foto
voor een vergroting.ID: GMH0485