Landhuis


LocatieAlbertus Perkstraat 101
TypeLandhuis
Onderdeel van
Bouwperiode1938 - 1938
Opdrachtgever
ArchitectBakker, C.M.
Datum aanwijzing

Inleiding
In 1938, naar een ontwerp van de architect C.M. Bakker gebouwd landhuis met een vrijstaande, in 1939 gebouwde garage. Het, in opdracht van A. Kummer, gebouwde landhuis wordt gekenmerkt door een, ten opzichte van de meeste woonhuisarchitectuur in het interbellum, enigszins afwijkende bouwtrant. Het aan een klein plantsoen staande pand is gesitueerd in het villapark Boomberg, een onderdeel van het Noordwestelijke Villagebied.

Omschrijving
Het landhuis is opgetrokken in gepleisterde baksteen en staat met één bouwlaag onder een uitkragend, met pannen gedekt zadeldak. De gevels zijn voorzien van een grijze plint en voornamelijk recht gesloten gevelopeningen met roedenverdeling.
De asymmetrische, op de straat gerichte voorgevel (westzijde) heeft een brede risalerende linker gevelpartij met gemetselde consoles onder de overstekken aan de hoeken. Links in de gevel staat een hoge vensterpartij met smallere onderramen, die met luiken zijn behangen. De bovenramen steken voor een deel in de kap, waardoor de dakrand hier verspringt. Rechts van het venster bevindt zich een recht gesloten deur tussen smalle, met glas-in-lood ingevulde zijlichten en getoogd bovenlicht met schuine zijden en radiale roedenverdeling onder een segmentboog van schone baksteen. In het rechts van de entree staande dwarsmuurtje staat een portaallicht. De terugstaande rechter gevelpartij is eveneens voorzien van een hoekconsole en bevat een venster met luiken aan het onderste gedeelte van het kruisraam. Links hiervan bevindt zich een smal licht.Uit het voorste dakschild steekt een dakkapel met een uitkragend schilddak.
De puntgevelvormige rechter zijgevel heeft een uitbouw met gewelfde zijden en staat onder een lessenaardak met een overstek aan de zuidzijde. Het venster in deze erkerachtige uitbouw is met luiken behangen. In de top van de gevel staan een venster met openslaande ramen en een tweedelige vensterpartij met een houten muurdam.
De eveneens puntgevelvormige linker zijgevel bevat links op de begane grond een breed venster en rechts een hoge, onder houten latei staande vensterpartij met onderluiken. De zolderverdieping is voorzien van twee vensters en in de punt van de gevel staat een smal zesruits licht.

Waardering
Het landhuis is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde, alsmede vanwege de gaafheid.
Het landhuis heeft cultuurhistorische waarde als een bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling in de bouw van woonhuizen voor de beter gesitueerden.
Het landhuis is van architectuurhistorisch belang vanwege de kwaliteit van het ontwerp en vanwege de voor de bouwtijd bijzondere hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.
Het landhuis heeft ensemblewaarde vanwege de bijzondere situering, vanwege de sterke architectonische en stedenbouwkundige samenhang met de nabij staande bebouwing en als een bijzonder onderdeel van het Noordwestelijke Villagebied, waarmee het een belangrijke historisch-ruimtelijke relatie heeft
Het landhuis is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid van het exterieur.

Klik op een foto
voor een vergroting.
ID: GMH0501