Villa


LocatieAlbertus Perkstraat 50
TypeVilla
Onderdeel van
Bouwperiode1903 - 1903
Opdrachtgever
ArchitectGroot, C. de
Datum aanwijzing

Inleiding
In 1903, naar een ontwerp van de Hilversumse architect C. de Groot gebouwde villa. De in opdracht van de heer dr. B. Borneman gebouwde villa wordt gekenmerkt door een voor de bouwtijd karakteristieke Overgangsstijl. Het pand is gesitueerd in het villapark Boomberg, een onderdeel van het Noordwestelijke Villagebied.

Omschrijving
De villa is opgetrokken in gepleisterde baksteen en staat met twee bouwlagen onder een samengestelde, met kruispannen gedekte, uitkragende kap met zinken pironnen op de nokhoeken. De gevels hebben een plint van schone baksteen (klinkers) en zijn voorzien van recht gesloten gevelopeningen met roedenverdeling in de bovenlichten. De vensters staan onder dunne houten lateien die door middel van kleine consoles met de raamstijlen zijn verbonden. De lekdorpels zijn voorzien van een waterhol.
De op de straat gerichte voorgevel (zuidzijde) heeft een hoger opgaande linker gevelpartij in de vorm van een onder zadeldak staande puntgevel met op de begane grond een gemetselde serre met schuine zijden en waarschijnlijk een zinken roevendak. Op de verdieping staat een groot venster met zesdelig raam en de deels beschoten geveltop bevat een kleiner venster. De lagere rechter gevelpartij heeft op de begane grond een grote, samengestelde vensterpartij en op de verdieping een kleiner venster met roedenverdeling. Uit het dakschild hierboven steekt een kleine, houten dakkapel met keperboogvenster en een uitkragend zadeldakje.
Ter linker zijde van de voorgevel bevindt zich de terugstaande ingangstravee met een originele paneeldeur met decoratief ijzerwerk voor de deurlichten en een bovenlicht met roedenverdeling en gekleurd glas. De inspringende hoek met de entree is voorzien van een gemetselde balustrade, waarop houten hoekkolommen staan, die onder meer een uitkragend dakdeel in de vorm van een lessenaarsdak ondersteunen. Halverwege de kolommen ligt een op houten consoles rustend, met een houten balustrade omheind plat, dat fungeert als deurluifel en als balkon voor de deur op de verdieping.
De linker zijgevel is nauwelijks zichtbaar vanaf de openbare weg.
Tegen de rechter zijgevel staat een rechthoekige serre met bewerkte houten stijlen, openslaande deuren, geprofileerde daklijsten en een zinken roevendak. De verdieping boven de serre bevat een venster en uit het dakschild erboven steekt een dakkapel met uitkragend lessenaardak.

Waardering
De villa is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde, alsmede vanwege de gaafheid.
De villa heeft cultuurhistorische waarde als een bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling in de bouw van woonhuizen voor de beter gesitueerde.
De villa is van architectuurhistorisch belang vanwege de kwaliteit van het ontwerp, vanwege de voor de bouwtijd kenmerkende hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.
De villa heeft ensemblewaarde vanwege de sterke architectonische en stedenbouwkundige samenhang met de nabijstaande bebouwing en als een bijzonder onderdeel van het Noordwestelijke Villagebied, waarmee het een belangrijke historisch-ruimtelijke relatie heeft.
De villa is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid van het exterieur.

Klik op een foto
voor een vergroting.ID: GMH0493