Woonhuis


LocatieHoge Naarderweg 2
TypeWoonhuis
Onderdeel van
Bouwperiode1875 - 1885
Opdrachtgever
Architect
Datum aanwijzing

Inleiding
Ca 1880 gebouwd woonhuis met bedrijfsgedeelte. Het ''t Hazenest' genoemde pand is karakteristiek voor vrijstaande woningen voor ambachtlieden en kleine middenstanders uit het eind van de 19e eeuw en wordt gekenmerkt door een sobere, functionele bouwtrant met weinig specifieke stijlkenmerken. Het pand is gesitueerd aan een kruising van de Hoge Naarderweg met de 's Gravelandseweg, waar de villapark Trompenberg, Ministerpark en Boomberg samenkomen. De villaparken maken deel uit van het Noordwestelijke Villagebied.

Omschrijving
Het uit twee, dwars op elkaar staande volumes samengestelde pand staat met één bouwlaag onder met gesmoorde Hollandse (holle) pannen gedekte, gebroken zadeldaken kleine pironnen op de nokhoeken en met geprofileerde gootlijsten en windveren aan de uitkragende dakdelen boven de kopgevels. De gevels zijn opgetrokken in gepleisterde baksteen en voorzien van recht gesloten gevelopeningen. De gevels van het woongedeelte zijn verlevendigd met schijnvoegen.
De schuin op de 's Gravelandseweg gerichte symmetrische voorgevel heeft een eenvoudige kroonlijst met dunne profielranden en een licht risalerende ingangstravee met een deur onder een platte luifel en bovenlicht. Aan weerszijden hiervan is de gevel voorzien van een venster. Boven de entree staat in het dakschild een rechthoekige houten dakkapel met plat dak, zinken wangen, wit geschilderde, met de donkere delen contrasterende decoratieve details en een geprofileerde kroonlijst.
De linker kopgevel is zowel op de begane grond als op de zolderverdieping voorzien van een venster. Tegen de gevel staat een regenpijp met een gietijzeren vergaarbak voor het hemelwater.
De rechter kopgevel is te vergelijken met de linker.
De met het woongedeelte verbonden bedrijfsgedeelte aan de achterzijde heeft een linker langsgevel met twee vensters en brede, lage inrijdeuren. De rechter langsgevel is vanaf de straat slecht zichtbaar.

Waardering
Het woonhuis is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde, alsmede vanwege de gaafheid.
Het pand heeft cultuurhistorische waarde als een onderdeel van de vroegste bebouwing aan de Hoge Naarderweg en de 's Gravelandseweg en als voorbeeld van een typologische ontwikkeling in de bouw van woonhuizen in het laatste kwart van de 19e eeuw.
Het pand is van architectuurhistorisch belang vanwege de voor de bouwtijd kenmerkende hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.
Het pand heeft ensemblewaarde vanwege de bijzondere situering en als een bijzonder onderdeel van het villapark Ministerpark en het Noordwestelijke Villagebied, waarmee het een belangrijke historisch-ruimtelijke relatie heeft.
Het pand is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid van het exterieur.

Klik op een foto
voor een vergroting.ID: GMH0414