Villa Dubbel


LocatieBurgemeester Schooklaan 10-12
TypeVilla Dubbel
Onderdeel van
Bouwperiode1904 - 1904
Opdrachtgever
Architectonbekend
Datum aanwijzing

Inleiding
In 1904 gebouwde dubbele villa. De naam van de architect is niet te vinden op de bouwtekeningen in het streekarchief, maar is mogelijk G. Kloppers. De in opdracht van A. Klaver gebouwde dubbele villa heeft de stilistische kenmerken van een voor de bouwtijd karakteristieke overgangsstijl. De villa staat in het villapark Boomberg, een onderdeel van het Noordwestelijke Villagebied.

Omschrijving
Het pand is opgetrokken in gele verblendsteen en gepleisterde baksteen en staat met twee bouwlagen onder met geglazuurde tuiles du nord gedekte schild-/zadeldaken. De gevels zijn voorzien van een grijze plint, voornamelijk getoogde gevelopeningen met gemetselde lekdorpels met waterhol en worden verlevendigd door accenten van rode verblendsteen boven de gevelopeningen en in de vorm van speklagen (voorgevel).
De op de straat gerichte, symmetrische voorgevel (westzijde), heeft in het midden een entreepartij met twee deuren met decoratief traliewerk van smeedijzer voor de deurlichten en zij- en bovenlichten met roedenverdeling. De deuren staan onder segmentbogen met versierde tegeltjes in de boogtrommels. De verdieping boven de entree bevat twee vensters met gedeelde bovenramen. Aan weerszijden van de ingangspartij bevindt zich een onder dwarskap staande risaliet in de vorm van een met makelaar bekroonde puntgevel. Op de begane grond links een serre met gemetselde onderbouw en rechts een serre van hout. Beide serres zijn voorzien van openslaande deuren en door stijlen gedeelde bovenlichten met geel glas. Op de serres ligt een afgeknot schilddak, gedekt met schubvormige schaliƫn van terracotta. Het plat van de daken is omheind met een eenvoudige houten balustrade. Op het plat komen openslaande deuren uit. De deuren staan onder een bovenlicht met roedenverdeling en een segmentboogvormige ontlastingsboog. De balkondeuren in het linker risaliet zijn nog behangen met luiken. De geveltoppen bevatten een zoldervenster en zijn voorzien van een beschoten punt. In het dakschild tussen de dwarskappen staan twee houten dakkapellen met lessenaardak.
Aan de gepleisterde rechter zijgevel (zuidzijde) zijn ter hoogte van de verdiepingsvloer staafankers bevestigd. Op de begane grond bevinden zich twee, onder segmentboog staande vensters. De vensters op de verdieping zijn blind.
De linker zijgevel (noordzijde) is spiegelbeeldig identiek.
In beide zijschilden van het pand staat een schoorsteen.

Waardering
De dubbele villa is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde, alsmede vanwege de gaafheid.
De dubbele villa heeft cultuurhistorische waarde als een bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling in de bouw van woonhuizen voor de beter gesitueerden.
De dubbele villa is van architectuurhistorisch belang vanwege de kwaliteit van het ontwerp en vanwege de voor de bouwtijd kenmerkende hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.
De dubbele villa heeft ensemblewaarde vanwege de sterke architectonische en stedenbouwkundige samenhang met de nabij staande bebouwing en als een bijzonder onderdeel van het Noordwestelijke Villagebied, waarmee het een belangrijke historisch-ruimtelijke relatie heeft.
De dubbele villa is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid van het exterieur.

Klik op een foto
voor een vergroting.
ID: GMH0524