Villa Garage


LocatieUtrechtseweg 89B
TypeVilla Garage
Onderdeel van
Bouwperiode1929 - 1929
Opdrachtgever
ArchitectKuiler, J.
Datum aanwijzing24-6-2008

Inleiding
Het landhuis `De Esch' is evenals de ernaast staande garage gebouwd in 1929. De ontwerper van de villa was de Hilversumse architect Jan Kuiler. Het karakteristieke landhuis is gebouwd in een voor de bouwtijd en het oeuvre van stad- en tijdgenoot Dudok kenmerkende zakelijke bouwstijl. Het huis maakt deel uit van een lange reeks van villa's en landhuizen aan de Utrechtseweg.

Omschrijving
Het vanaf de straat slechts voor een deel zichtbare huis staat met twee bouwlagen onder een met gesmoorde pannen gedekt, uit een tentdak en een zadeldak samengestelde kap met een hoge schoorsteen in het rechter dakschild. De gevels zijn opgetrokken in schone, gele baksteen en bevatten recht gesloten gevelopeningen.
De begane grond van de voorgevel is grotendeels aan het zicht onttrokken, maar bevat links een venster met roedenverdeling in het stalen raam en rechts waarschijnlijk een stel openslaande tuindeuren en een tweede venster, eveneens met roedenvereling in het stalen raam. De verdieping bevat een reeks van vijf vensters met stalen ramen met en roedenverdeling tussen uitkragende penanten van rode steen. In het dakschild hierboven staat een kleine, rechthoekige dakkapel met uitkragend plat dak. In de gevel staat een gevelsteen met de naam `De Esch'.
De linker zijgevel wordt gedomineerd door een onder zadeldakvormige steekkap staande risaliet met dakschilden van verschillende lengte. In de top van de gevel is een staand en uitkragend venster met glas-in-lood in de stalen ramen opgenomen. Tegen de vanaf de straat vrijwel onzichtbare onderste bouwlaag staat een aanbouw met plat dak.
Links tegen de rechter zijgevel staat een vanuit de gevel uitgemetselde hoge schoorsteen. De rest van de gevel is niet zichtbaar vanaf de straat.

Links van het huis staat een garage onder zadeldak uit de bouwtijd van het huis. De op de weg gerichte kopgevel van de garage is een puntgevel met recht gesloten garagedeuren en vlechtingen in de top.

Waardering
De villa is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde, alsmede vanwege de gaafheid.
De villa heeft cultuurhistorische waarde als een bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling in de bouw van woonhuizen voor de beter gesitueerden.
De villa is van architectuurhistorisch belang vanwege de kwaliteit van het ontwerp en vanwege de voor de bouwtijd kenmerkende hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.
De villa heeft ensemblewaarde vanwege de sterke architectonische en stedenbouwkundige samenhang met de nabij staande bebouwing en als een bijzonder onderdeel van de landhuis- en villabebouwing aan de Utrechtseweg.
De villa is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid van het exterieur.

Klik op een foto
voor een vergroting.ID: GMH1120