Villa Dubbel


LocatieVan Lenneplaan 5-7
TypeVilla Dubbel
Onderdeel van
Bouwperiode1910 - 1910
Opdrachtgever
ArchitectKloppers, G.
Datum aanwijzing

Inleiding
In 1910, naar een ontwerp van architect G. Kloppers gebouwde dubbele villa. De villa is gebouwd in een voor de bouwtijd karakteristieke Overgangsstijl. Het huis is een representatief voorbeeld van een type villa met vergelijkbare kenmerken, waarvan in het begin van de 20e eeuw een aantal verrees aan de Burgemeester Schooklaan, Oranjelaan, Van Lenneplaan en Zonnelaan. De villa's zijn in de periode 1905-1910 gebouwd door de Bouwmaatschappij Van Lenneppark, waarvan Kloppers directeur was. De villa's staan in het villapark Boomberg, een onderdeel van het Noordwestelijke Villagebied.

Omschrijving
De dubbele villa is opgetrokken in schone en gepleisterde baksteen en staat met twee bouwlagen onder een met gesmoorde tuiles du nord gedekt, uitkragend, afgeknot schilddak. De gevels zijn voorzien van recht gesloten gevelopeningen met roedenverdeling in de bovenramen.
De symmetrische, op de straat en het noorden gerichte voorgevel is van schone baksteen boven een gepleisterde plint. In het midden van de gevel staan twee stel openslaande tuindeuren met boven- en zijlichten onder een geprofileerde houten kroonlijst. In beide buitenste travee├źn staat een venster onder een houten latei met sleutelstukken in de hoeken. De twee middelste van de vier verdiepingsvensters staan in een iets teruggemetseld gevelveld (spaarveld) onder een latei met sleutelstukken. De smallere vensters in de buitenste travee├źn staan eveneens onder een latei zijn voorzien van hardstenen lekdorpels. In het dakschild hierboven staat een rechthoekige dakkapel met plat dak en gemetseld penant tussen de twee vensters.
De gepleisterde zijgevels bevatten een onder een luifel staande deur en diverse, op verschillende hoogte in de gevel staande vensters, waaronder een traplicht, van verschillend formaat.

Waardering
De dubbele villa is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde, alsmede vanwege de gaafheid.
De villa heeft cultuurhistorische waarde als een bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling in de bouw van representatieve woonhuizen voor de beter gesitueerden.
De villa is van architectuurhistorisch belang vanwege de kwaliteit van het ontwerp en vanwege de voor de bouwtijd kenmerkende hoofdvorm, detaillering en materiaalgebruik.
De villa heeft ensemblewaarde vanwege de sterke architectonische en stedenbouwkundige samenhang met de overige villa's van Kloppers aan de genoemde straten en als een karakteristiek onderdeel van het Noordwestelijke Villagebied, waarmee het pand een belangrijke historisch-ruimtelijke relatie heeft.
De villa is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid van het exterieur.

Klik op een foto
voor een vergroting.ID: GMH0346