Villa


LocatieVan Lenneplaan 19
TypeVilla
Onderdeel vanZie ook nrs 15+21
Bouwperiode1908 - 1908
Opdrachtgever
ArchitectKloppers, G.
Datum aanwijzing

Inleiding
In 1908, naar een ontwerp van architect G. Kloppers gebouwde villa. De villa is gebouwd in een voor de bouwtijd karakteristieke, aan de Cottagestijl verwante Overgangsstijl met vakwerkelementen. Het huis is een representatief voorbeeld van een type villa met vergelijkbare kenmerken, waarvan in het begin van de 20e eeuw een groot aantal verrees aan de Burgemeester Schooklaan, Oranjelaan, Van Lenneplaan en Zonnelaan. De villa's zijn in de periode 1905-1910 gebouwd door de Bouwmaatschappij Van Lenneppark, waarvan Kloppers directeur was. De villa's staan in het villapark Boomberg, een onderdeel van het Noordwestelijke Villagebied.

Omschrijving
De villa is opgetrokken in gepleisterde baksteen en staat met twee bouwlagen onder een met geglazuurde tuiles du nord gedekt, uitkragend zadeldak. De gevels zijn voorzien van een grijze plint, recht gesloten gevelopeningen met een roedenverdeling in de bovenramen en ze worden verlevendigd met vakwerk.
De op de straat en het noorden gerichte voorgevel is een asymmetrische puntgevel met op de begane grond links een venster met roedenverdeling in het kruisraam en rechts een serre met schuine zijden, plat dak en een kroonlijst die als cordonlijst is doorgetrokken over het linker deel van de gevel. Het terugstaande venster met zesdelig raam op de verdieping staat boven een op kleine houten consoles staande lijst en onder een houten latei met sleutelstukken. De geveltop is voorzien vankwerk, waarin een venster met roedenverdeling in het tweedelige raam is opgenomen. De top van de gevel bevat een houten voorschot met het motief van een rijzende zon. De uitkragende dakrand rust bij de dakvoeten op houten consoles.
De linker zijgevel is onder meer voorzien van een rondboogentree, een onder zadeldakvormige steekkap staande risaliet en diverse vensters.
De vanaf de straat zeer beperkt zichtbare rechter zijgevel bevat onder meer een groot zesdelig traplicht. In het dakschild hierboven staat een rechthoekige houten dakkapel.

Waardering
De villa is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde, alsmede vanwege de gaafheid.
De villa heeft cultuurhistorische waarde als een bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling in de bouw van representatieve woonhuizen voor de beter gesitueerden.
De villa is van architectuurhistorisch belang vanwege de kwaliteit van het ontwerp en vanwege de voor de bouwtijd kenmerkende hoofdvorm, detaillering en materiaalgebruik.
De villa heeft ensemblewaarde vanwege de sterke architectonische en stedenbouwkundige samenhang met de overige villa's van Kloppers aan de genoemde straten en als een karakteristiek onderdeel van het Noordwestelijke Villagebied, waarmee het pand een belangrijke historisch-ruimtelijke relatie heeft.
De villa is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid van het exterieur.

Klik op een foto
voor een vergroting.ID: GMH0356