Woonhuis Dubbel


LocatieAlbertus Perkstraat 117-121
TypeWoonhuis Dubbel
Onderdeel van
Bouwperiode1905 - 1905
Opdrachtgever
Architectonbekend
Datum aanwijzing

Inleiding
In 1905, naar een ontwerp van een niet met naam genoemde architect gebouwd blok met drie herenhuizen, dat tegelijkertijd verrees met de aan weerszijden gebouwde dubbele villa´s. Het in opdracht van de heer J.M. Kardoes gebouwde blok draagt de namen 'Rhodia' en 'Schuttershoek'en wordt gekenmerkt door een in een voor de bouwtijd karakteristieke Overgangsstijl. Het blok staat op een hoek is van de A. Perkstraat met de Schuttersweg en is gesitueerd in het villapark Boomberg, een onderdeel van het Noordwestelijke Villagebied.

Omschrijving
Het driedubbele herenhuis is opgetrokken in gepleisterde en schone baksteen en kalkzandsteen en staat met twee en drie bouwlagen onder met pannen gedekte schild- en zadeldaken met geprofileerde gootlijsten. De gevels bevatten recht gesloten gevelopeningen onder rollagen en segmentboogvormige ontlastingsbogen. De gepleisterde geveldelen zijn voorzien van schijnvoegen.
De op de A. Perkstraat gerichte, uit meerdere delen samengestelde gevel (westzijde) heeft een drie traveeën brede puntgevelvormige linker gevelpartij met de naam RHODIA en accenten van schone bak- en kalkzandsteen in het pleisterwerk. Tegen deze gevelpartij staat een dubbele serre met openslaande deuren en roedenverdeling in de bovenlichten en een plat dak met houten balustrade. Op het dak van de serre komen openslaande deuren uit. Uit het dakschild hierboven steken twee houten dakkapellen met op schoren rustende, uitkragende zadeldaken. Rechts daarvan staat een hoger opgaande, licht risalerende gevelpartij van schone steen onder een zadeldakvormige dwarskap. De risaliet bevat onder meer de entrees van de woningen met huisnummer 119 en 121 en bevat twee vensters in beide daarboven staande bouwlagen. Het gepleisterde rechter geveldeel heeft een platte gevelbeëindiging, een serre als de andere en op de verdieping een stel penslaande deuren met bovenlicht op de verdieping.
De symmetrische, op de Schuttersweg georiënteerde gevel (zuidzijde) is een met schijnvoegen verlevendigde gevel met twee kruisvormige muurankers en een in schone baksteen uitgevoerde Vlaamse gevel. De zuidgevel is voorzien van twee, onder rollagen van schone baksteen staande vensters per bouwlaag en een hoger opgaande, onder zadeldakvormige steekkap staande middenpartij. Tussen de vensters op de begane grond staat een rondboogvormige blinde nis onder bogen van schone baksteen. De Vlaamse gevel is iets uitgemetseld ten opzichte van de rest van de gevel en heeft aanzetten in de vorm van klimmende keperbogen met daartussen een segmentboog en de naam 'SCHUTTERSHOEK'. Onder de nok bevindt zich een blind rond venstertje (oeil de boeuf).
De geheel gepleisterde linker zijgevel is vrijwel blind. De eveneens gepleisterde achtergevel bevat diverse gevelopeningen.

Waardering
De villa is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde, alsmede vanwege de gaafheid.
De villa heeft cultuurhistorische waarde als een bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling in de bouw van woonhuizen voor de beter gesitueerde.
De villa is van architectuurhistorisch belang vanwege de kwaliteit van het ontwerp, vanwege de voor de bouwtijd kenmerkende hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering en als een karakteristiek.
De villa heeft ensemblewaarde vanwege de sterke architectonische en stedenbouwkundige samenhang met de nabij staande bebouwing en als een bijzonder onderdeel van het Noordwestelijke Villagebied, waarmee het een belangrijke historisch-ruimtelijke relatie heeft.
De villa is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid van het exterieur.

Klik op een foto
voor een vergroting.ID: GMH0505