Villa


LocatieMelkpad 23
TypeVilla
Onderdeel van
Bouwperiode1889 - 1889
Opdrachtgever
ArchitectZeelt, H.D.
Datum aanwijzing

Inleiding
In 1889, waarschijnlijk naar een ontwerp van architect H.D. Zeelt gebouwde villa. De villa is gebouwd of herbouwd op de plaats van een gedeeltelijk verbrande villa en droeg oorspronkelijk de naam 'HUIZE ROYAL'. De villa wordt gekenmerkt door een voor de bouwtijd karakteristieke, sterk aan het Eclecticisme verwante stijl. In de loop van de tijd heeft het pand diverse verbouwingen ondergaan in de vorm van aanbouwen. Het pand is gesitueerd in het villapark Ministerpark, dat deel uitmaakt van het Noordwestelijke Villagebied. De villa sluit in architectuurhistorisch opzicht goed aan op een groot deel van de in de nabije omgeving staande panden.

Omschrijving
De villa is opgetrokken in gepleisterde baksteen en heeft twee bouwlagen onder met pannen gedekte, uitkragende zadeldaken. De gevels zijn voorzien van een grijze plint, een geprofileerde cordonlijst, hoekaccenten in de vorm van lisenen met casement voor de onderste bouwlaag en recht gesloten gevelopeningen met geprofileerde omlijstingen, die op de begane grond zijn voorzien van een kuifbekroning.
De op de straat gerichte voorgevel (noordzijde) heeft een symmetrische hoofdvorm met een middenrisaliet in de vorm van een puntgevel met een toegevoegde, rechthoekige serre, met in het midden een plat dakdeel met ijzeren balustrade. Op dit dak komt een brede omlijste gevelopening met dicht gezette openslaande deuren en boven en zijlichten uit. Het overstek van de kap van de risaliet is voorzien van een trekbalk en een makelaar. De zijkanten van de risaliet zijn per bouwlaag voorzien van een venster. De gevelvelden aan weerszijden van de risaliet zijn voorzien van bredere, maar verder vergelijkbaar vensters.
De linker zijgevel is een puntgevel met een rechthoekige aanbouw onder plat dak, twee venster op de verdieping en een klein rond licht in de vorm van een ijzeren roosvenster in de geveltop.
De rechter zijgevel bevat twee vensters per bouwlaag, waarvan het linker op de begane grond de vervanger is van een stel openslaande tuindeuren. In de top staat een roosvenster als dat in de linker zijgevel. Rechtsachter staat een aanbouw onder plat dak.

Waardering
De villa is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde, alsmede vanwege de gaafheid.
De villa heeft cultuurhistorische waarde als een bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling in de bouw van woonhuizen voor de beter gesitueerde.
De villa is van architectuurhistorisch belang vanwege de kwaliteit van het ontwerp, vanwege de voor de bouwtijd kenmerkende hoofdvorm, detaillering en materiaalgebruik.
De villa heeft ensemblewaarde vanwege de sterke architectonische en stedenbouwkundige samenhang met de nabij staande bebouwing en als een bijzonder onderdeel van het Noordwestelijke Villagebied, waarmee het een belangrijke historisch-ruimtelijke relatie heeft.
De villa is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid van het exterieur van de hoofdvorm.

Klik op een foto
voor een vergroting.ID: GMH0391