Villa


LocatieBurgemeester Schooklaan 18
TypeVilla
Onderdeel van
Bouwperiode1903 - 1903
Opdrachtgever
ArchitectKloppers, G.
Datum aanwijzing

Inleiding
In 1909, naar een ontwerp van architect G. Kloppers gebouwde villa. De villa is gebouwd in een voor de bouwtijd karakteristieke, aan de Cottagestijl verwante Overgangsstijl met vakwerkelementen. Het huis is een representatief voorbeeld van een type villa met vergelijkbare kenmerken, waarvan in het begin van de 20e eeuw een groot aantal verrees aan de Burgemeester Schooklaan, Oranjelaan, Van Lenneplaan en Zonnelaan. De villa's zijn in de periode 1905-1910 gebouwd door de Bouwmaatschappij Van Lenneppark, waarvan Kloppers directeur was. De villa's staan in het villapark Boomberg, een onderdeel van het Noordwestelijke Villagebied.

Omschrijving
De villa staat met anderhalve bouwlaag onder een met geglazuurde kruispannen gedekt, deel uitkragend zadeldak. De gevels zijn opgetrokken in gepleisterde baksteen en zijn voorzien van recht gesloten en getoogde gevelopeningen met een roedenverdeling in de bovenramen.
De op het westen, de straat en een klein plantsoen gerichte voorgevel is een symmetrische ingedeelde puntgevel met op de begane grond een breed, waarschijnlijk niet oorspronkelijk venster en op de verdieping een smaller venster. De top van de gevel is een in overstand staande beschieting van vakwerk, dat rust op kleine houten consoles.
De op de Van Lenneplaan gerichte zuidgevel is voorzien van een serie staafankers en bevat twee identieke, getoogde vensters. De dakrand wordt doorbroken door een hoger opgaande gevelpartij met een plat dak en een hoog in de gevel staand venster. Vlak onder de dakrand hier rechts van bevindt zich nog een klein venster.
Aan de achtergevel (oostzijde) staat een uitbouw onder lessenaardak. In de gevel zijn verder een getoogde gevelopening met openslaande deuren onder een bovenlicht met roedenverdeling en twee getoogde vensters opgenomen. De top van de gevel is voorzien van vakwerk.
De linker zijgevel is vanwege de begroeiing niet zichtbaar vanaf de straat.

Waardering
De villa is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde, alsmede vanwege de gaafheid.
De villa heeft cultuurhistorische waarde als een bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling in de bouw van representatieve woonhuizen voor de beter gesitueerden.
De villa is van architectuurhistorisch belang vanwege de kwaliteit van het ontwerp en vanwege de voor de bouwtijd kenmerkende hoofdvorm, detaillering en materiaalgebruik.
De villa heeft ensemblewaarde vanwege de sterke architectonische en stedenbouwkundige samenhang met de overige villa's van Kloppers aan de genoemde straten en als een karakteristiek onderdeel van het Noordwestelijke Villagebied, waarmee het pand een belangrijke historisch-ruimtelijke relatie heeft.
De villa is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid van het exterieur.

Klik op een foto
voor een vergroting.ID: GMH0526