Woonhuis


LocatieBussumerstraat 1-3
TypeWoonhuis
Onderdeel van
Bouwperiode1875 - 1885
Opdrachtgever
Architect
Datum aanwijzing8-4-2008

Inleiding
Het omstreeks 1880 gebouwde is een van de oudere panden in het centrumgebied van Hilversum. Het mogelijk als dubbele arbeiderswoning gebouwde pand is gebouwd in een voor het bouwtype karakteristieke, traditionele bouwstijl. Het pand is onder meer verbouwd in 1929 en 1930, toen het de functie van winkelwoning had.

Omschrijving
Het vanuit een rechthoekige plattegrond, in gepleisterde, met schijnvoegen verlevendigde baksteen opgetrokken pand staat met één bouwlaag onder een met gesmoorde Hollandse (holle) pannen gedekt, gebroken zadeldak met uitkragende geprofileerde gootlijsten. De gevels bevatten recht gesloten gevelopeningen en zijn voorzien van staafankers en een zwarte plint.
De symmetrische, op de straat gerichte langsgevel bevat in het midden twee zesruits vensters en nabij beide hoeken een onder een bovenlicht staande deur.
De beide hoger opgaande kopgevels bevatten twee vensters met zesruits ramen op de begane grond en een venster met kruisraam op de zolderverdieping.

Waardering
Het pand is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde, alsmede vanwege de gaafheid.
Het pand heeft cultuurhistorische waarde als een bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling in de bouw van arbeiderswoningen.
Het pand is van architectuurhistorisch belang vanwege de typologische kenmerken en vanwege de voor de bouwtijd kenmerkende hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.
Het pand heeft ensemblewaarde en stedenbouwkundige waarde vanwege de bijzondere situering aan de rand van het centrumgebied, waarin het pand een beeldbepalend onderdeel is en vanwege de samenhang met de omringende bebouwing.
Het pand is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid van het exterieur.

Klik op een foto
voor een vergroting.ID: GMH1196