Dienstwoning


LocatieBoomberglaan 69
TypeDienstwoning
Onderdeel van
Bouwperiode1885 - 1895
Opdrachtgever
Architect
Datum aanwijzing

Inleiding
Een in ca. 1890 gebouwd woonhuis met werkplaats of schuur met agrarische bestemming. Het pand is gebouwd in een voor de bouwtijd karakteristieke, traditionele stijl. Het pand staat tussen de villa's in het villapark Boomberg, een onderdeel van het Noordwestelijke Villagebied.

Omschrijving
Het met de langgevel evenwijdig aan de weg staande woongedeelte van het pand is opgetrokken in schone baksteen en staat met één bouwlaag onder een met pannen gedekt, gebroken zadeldak met gesneden makelaar op de nokeinden. De gevels van het woongedeelte zijn voorzien van een grijze plint en gevelopeningen onder strek.
De symmetrische voorgevel bevat twee licht getoogde, met luiken behangen vensters, aan weerszijden van een paneeldeur met raamlicht en bovenlicht. De gevel wordt beëindigd door een gepleisterde vlakke kroonlijst. Uit het onderste, steile deel van het voorste dakschild steek een houten dakkapel met openslaande fenêtres a terre, vleugelstukken met lineaire voluten en een uitkragend zadeldak met geschulpte rand.
De rechter kopgevel is voorzien van staafankers en bevat links op de begane grond een venster met luiken en op de verdieping twee vensters. De uitkragende dakrand is versierd met afhangend snijwerk. Links van de gevel van het woongedeelte bevindt zich de vanaf de openbare weg slecht zichtbare zijgevel van het bedrijfsgedeelte, waarin onder meer halfronde vensters zijn opgenomen.
De linker zijgevel van het woongedeelte is te vergelijken met de rechter. In de voortuin van het huis staan twee oude leilinden.

Waardering
Het pand is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde, alsmede vanwege de gaafheid.
Het pand heeft cultuurhistorische waarde als een bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling in de bouw van woonhuizen met bijgebouwen voor arbeiders, ambachtslieden en agrariërs.
Het pand is van architectuurhistorisch belang vanwege de voor de bouwtijd en functie specifieke kenmerken, betreffende de hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.
Het pand heeft ensemblewaarde vanwege als een bijzonder onderdeel van het Noordwestelijke Villagebied, waarmee het een belangrijke historisch-ruimtelijke relatie heeft.
Het pand is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid van het exterieur.

Klik op een foto
voor een vergroting.ID: GMH0124