Villa


LocatieOude Enghweg 11-13
TypeVilla
Onderdeel van
Bouwperiode1901 - 1901
Opdrachtgever
ArchitectBoois, F.F. de
Datum aanwijzing

Inleiding
In 1901, naar een ontwerp van architect F.F. de Boois, voor M. Spoon en A. Gerbranda gebouwde dubbele villa. Het pand wordt gekenmerkt door een voor de bouwtijd karakteristieke trant met stijlelementen uit de Chaletstijl en het Classicisme. De dubbele villa is gesitueerd in het villapark Ministerpark, dat deel uitmaakt van het Noordwestelijke Villagebied. Het pand sluit in architectuurhistorisch opzicht goed aan op een groot deel van de in de nabije omgeving staande panden.

Omschrijving
Vanuit een vrijwel rechthoekige plattegrond, in voornamelijk gepleisterde baksteen opgetrokken dubbel woonhuis met verdieping onder een met bouletpannen gedekt, samengesteld dak met een zadel-/schilddak voor de dwarskappen. De goten rusten op gesneden klampen. De onder ongepleisterde strekken staande gevelopeningen zijn recht gesloten en zijn voorzien van met glas-in-lood ingevulde bovenlichten. De onderdorpels zijn gemaakt van grijze hardsteen. De gevelopeningen staan onder strekken, die oorspronkelijk ongepleisterd waren en contrasteren met het witte pleisterwerk. De grijze plint heeft een geprofileerde bovenrand.
Het pand heeft een symmetrische, op de straat gerichte voorgevel die is samengesteld uit een relatief smalle middenpartij met de entrees, en aan weerszijden een risaliet met puntgevel. De originele deuren in de ingangstravee staan onder een bovenlicht. De uitkragende dakranden aan de toppen van de risalieten zijn bevestigd aan sierspanten met hammerbeams (steekbalken), driepas en voorschot die rusten op dubbele schoren. De vensters in de eerste en de tweede bouwlaag van de risalieten zijn behangen met persiennes. De geveltoppen zijn voorzien van een zoldervenster, zonder persiennes.
Tegen de linker (zuidelijke) zijgevel staat een platte aanbouw. Rechts in deze zijgevel staat per bouwlaag een smal venster, waarvan dat op de begane grond is voorzien van persiennes.
De rechter (noordelijke) zijgevel bevat één venster links op de begane grond en rechts een platte aanbouw.
Het huis is aan de straatzijde tevens voorzien van een erfscheiding in de vorm van ijzeren hekken met gietijzeren balusters.

Waardering
De dubbele villa is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde, alsmede vanwege de gaafheid.
Het pand heeft cultuurhistorische waarde als een bijzondere uitdrukking van een ontwikkeling in de bouw van woonhuizen voor de beter gesitueerden omstreeks de eeuwwisseling.
Het pand is van architectuurhistorisch belang vanwege de voor de bouwtijd kenmerkende hoofdvorm, detaillering en materiaalgebruik.
Het pand heeft ensemblewaarde vanwege de sterke samenhang met de omringende panden en als belangrijk onderdeel van de bebouwing in het Noordwestelijke Villagebied.
Het pand is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid van zowel het exterieur als delen van het interieur.

Klik op een foto
voor een vergroting.ID: GMH0455