Villa


LocatieMinister Hartsenlaan 9
TypeVilla
Onderdeel van
Bouwperiode1908 - 1908
Opdrachtgever
ArchitectBakker, B.H.
Datum aanwijzing

Inleiding
In 1908 gebouwde villa met de naam 'DE OUDE CEDER'. Het huis is gebouwd naar een ontwerp van de architect B.H. Bakker, in een voor de bouwtijd karakteristieke Overgangsstijl. Een vooroorlogse verbouwingen aan het pand is uitgevoerd in 1922-1923, waarbij het aan de achterzijde werd gewijzigd. De villa staat in het villapark Ministerpark, een onderdeel van het Noordwestelijke Villagebied.

Omschrijving
De villa is opgetrokken in gepleisterde baksteen boven een ca. twee meter hoge onderbouw van schone baksteen. De villa staat met twee bouwlagen onder een uitkragend, met pannen gedekt schilddak met zadeldakvormige dwarskap. De gevels zijn voorzien van recht gesloten vensters met roedenverdeling en groen glas in de bovenramen. De rollagen boven de gevelopeningen zijn overschilderd.
De villa heeft een asymmetrische, op de straat gerichte voorgevel (oostzijde) met links een laag, iets terugstaand geveldeel met een klein venster onder plat dak. Rechts hiervan op de begane grond een twee- en een driedelig venster met midden- en tussenstijlen (monelen) en luiken voor de onderramen. Op de verdieping van dit gedeelte staan twee smallere, eveneens met onderluiken behangen vensters. De echter travee is hoger opgaand met een als dakkapel fungerende Vlaamse gevel in de vorm van een puntgevel met dwarskap. In de deels beschoten geveltop staat een tweelicht met roedenverdeling.
Rechtsvoor, aan de linker zijgevel (zuidzijde) staat een bouwlaag hoog bouwdeel met een plat dak, een venster en een deur met bovenlicht. In het geveldeel hierboven een venster en een stel openslaande deuren. In het hier dwars opstaande muurvlak twee kleine vensters met kruisraam. Vanaf de openbare weg gezien lijkt het linker deel van de gevel blind. Hierboven steekt een brede dakkapel met driedelig venster onder lessenaarsdak.
Links tegen de rechter zijgevel staat een erker met smalle vensters in de schuine zijden, openslaande deuren in de voorzijde en op het platte dak een houten balustrade met hoekstijlen, die een vanuit het dakschild doorgetrokken overstek ondersteunen. De gevelpartij hier rechts bevat op de begane grond een deur met bovenlicht en een venster op de verdieping. Uit het dakschild hierboven steekt een brede dakkapel met lessenaarsdak.
Aan de straatzijde bevindt zich de oorspronkelijke erfscheiding in de vorm van een ijzeren hekwerk.

Waardering
Het landhuis is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde, alsmede vanwege de gaafheid.
Het huis heeft cultuurhistorische waarde als een bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling in de bouw van woonhuizen voor de beter gesitueerde.
Het huis is van architectuurhistorisch belang vanwege de kwaliteit van het ontwerp en vanwege de voor de bouwtijd kenmerkende hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.
Het huis heeft ensemblewaarde vanwege de sterke architectonische en stedenbouwkundige samenhang met de nabij staande bebouwing en als een bijzonder onderdeel van het villapark Kannesheuvelpark in het Noordwestelijke Villagebied, waarmee het een belangrijke historisch-ruimtelijke relatie heeft.
Het huis is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid van het exterieur.

Klik op een foto
voor een vergroting.ID: GMH0248