Villa


LocatieVan Lenneplaan 14
TypeVilla
Onderdeel van
Bouwperiode1909 - 1909
Opdrachtgever
ArchitectKloppers, G.
Datum aanwijzing

Inleiding
In 1909, naar een ontwerp van architect G. Kloppers gebouwde villa. De villa is gebouwd in een voor de bouwtijd karakteristieke Overgangsstijl. Het huis is een representatief voorbeeld van een type villa met vergelijkbare kenmerken, waarvan in het begin van de 20e eeuw een aantal verrees aan de Burgemeester Schooklaan, Oranjelaan, Van Lenneplaan en Zonnelaan, maar onderscheidt zich ervan (net als de villa's op nr. 17 en 18) door een evenwichtiger opbouw. De villa's zijn in de periode 1905-1910 gebouwd door de Bouwmaatschappij Van Lenneppark, waarvan Kloppers directeur was. De villa's staan in het villapark Boomberg, een onderdeel van het Noordwestelijke Villagebied.

Omschrijving
De vanuit een vrijwel rechthoekige plattegrond opgetrokken plattegrond, in grotendeels gepleisterde baksteen opgetrokken villa staat met twee bouwlagen onder een met tuiles du nord gedekt, uitkragend schilddak. De gevels worden beƫindigd door een lijst van schone baksteen met een tandlijst en zijn voorzien van een met een rollaag afgedekt trasraam boven een gepleisterde plint en bevatten recht gesloten gevelopeningen, waarvan de bovenramen voor een deel zijn voorzien van een roedenverdeling. Het lagere rechter deel van de gevel bevat een venster en maakt deel uit van een uitbouw aan de achterzijde.
De asymmetrische, op de straat en het zuiden gerichte voorgevel is links op de begane grond voorzien van een loggia met terras. De loggia is voorzien van een stel openslaande deuren met zij- en bovenlichten en bevindt zich onder een houten latei met tandlijst, die ligt op vanuit de gevel uitgemetselde sleutelstukken van schoon metselwerk. Rechts in de gevel staat een groot venster met samengesteld raam tussen houten lijsten, die op kleine consoles liggen. Het venster rechts op de verdieping is voorzien van een roedenverdeling in de bovenlichten en staat onder een strek van schone baksteen. Het in het midden van de verdieping geplaatste venster staat eveneens onder een strek van schone baksteen. Links op de verdieping bevindt zich een inpandig hoekbalkon (loggia) met een op een houten hoekkolom rustend houten overstek. De op het balkon uitkomende openslaande deuren staan onder een bovenlicht met roedenverdeling en een strek van schone baksteen. In het voorst dakschild staat een brede dakkapel met afgesnoten hoeken, plat dak en ramen met roedenverdeling.
De westgevel bevat een venster op de begane grond en is verder blind. Het lagere linker deel van de gevel maakt deel uit van een uitbouw aan achterzijde.
De rechter zijgevel bevat de entree met een deur onder een platte luifel met houten consoles en een zijlicht. De rest van de gevel is blind.

Waardering
De villa is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde, alsmede vanwege de gaafheid.
De villa heeft cultuurhistorische waarde als een bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling in de bouw van representatieve woonhuizen voor de beter gesitueerden.
De villa is van architectuurhistorisch belang vanwege de kwaliteit van het ontwerp en vanwege de voor de bouwtijd kenmerkende hoofdvorm, detaillering en materiaalgebruik.
De villa heeft ensemblewaarde vanwege de sterke architectonische en stedenbouwkundige samenhang met de overige villa's van Kloppers aan de genoemde straten en als een karakteristiek onderdeel van het Noordwestelijke Villagebied, waarmee het pand een belangrijke historisch-ruimtelijke relatie heeft.
De villa is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid van het exterieur.

Klik op een foto
voor een vergroting.ID: GMH0351