Woonhuis Dubbel


LocatieZonnelaan 12-14
TypeWoonhuis Dubbel
Onderdeel vanEnsemble met Zonnelaan 16-18
Bouwperiode1902 - 1902
Opdrachtgever
ArchitectKloppers, G.
Datum aanwijzing

Inleiding
Eén van de twee, in 1902 naar ontwerp van de architect G. Kloppers aan de Zonnelaan gebouwde, spiegelbeeldig identiek aan elkaar zijnde dubbele villa's. De dubbele villa is gebouwd in een voor de bouwtijd karakteristieke, aan de Art Nouveau verwante bouwstijl. Het huis is een representatief voorbeeld van een type villa met vergelijkbare kenmerken, waarvan in het begin van de 20e eeuw een groot aantal verrees aan de Burgemeester Schooklaan, Oranjelaan, Van Lenneplaan en Zonnelaan. Ze zijn gebouwd door de Bouwmaatschappij Van Lenneppark, waarvan Kloppers directeur was. De villa's zijn gesitueerd in het villapark Boomberg, een onderdeel van het Noordwestelijke Villagebied.

Omschrijving
De dubbele villa is samengesteld uit twee niet-identieke helften en is opgetrokken in gepleisterde baksteen. Het pand staat met twee en drie bouwlagen onder een zo te zien plat dak en een met kruispannen gedekt, afgeknot schilddak. De gevels zijn voorzien van uitgemetselde speklagen, een grijze plint met profielrand, rechthoekige gevelopeningen onder pseudo-lateien en 'ontlastingsbogen en bovenlichten met roedenverdeling en/of glas-in-lood.
De drie bouwlagen hoge, op de straat gerichte voorgevel (oostzijde) van de rechter woning (nr.12) heeft een ten opzichte van de vlakke middenpartij, risalerende, veelhoekige gevelpartij. Rechts op de begane grond staat een deur met zijlichten onder een met glas-in-lood ingevuld bovenlicht. In de overhoekse gevelpartijen staat, evenals op de verdiepingen, een smal venster. De gevelindeling op de verdiepingen is vergelijkbaar met die op de begane grond. De bovenramen van de vensters op de begane grond en de eerste verdieping zijn echter voorzien van glas-in-lood, die op de tweede van een roedenverdeling. De gevel wordt beëindigd door een iets uitkragende, geprofileerde kroonlijst. De hoekpartij wordt bekroond door een octogonale, met pannen gedekte spits. De voorgevel va nr.14 bevat drie smallere recht gesloten vensters met roedenverdeling in de bovenamen op de begane grond en op de eerste verdieping. Op de tweede verdieping staat een driedelige vensterpartij met roedenverdeling in de bovenramen die tezamen een segmentboogvormige bovenlijn hebben. De geprofileerde gevellijst is vergelijkbaar met die van nr.12. De hoekpartij is eveneens vergelijkbaar met die van nr.12, maar is niet voorzien van een spits.
De onder een dakschild staande linker zijgevel bevat relatief kleine en hoog in de twee bouwlagen geplaatste vensters. Rechts, tegen het hoekvolume, staat een deur met bovenlicht en een verdiepingsvenster, eveneens met roedenverdeling in het bovenraam. Uit het dakschild steek een gemetselde dakkapel met samengesteld venster en plat dak.
In de rechter zijgevel zijn in beide bouwlagen onder het dakschild slechts blinde gevelopeningen zichtbaar.

Waardering
De dubbele villa is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde, alsmede vanwege de gaafheid.
De dubbele villa heeft cultuurhistorische waarde als een bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling in de bouw van woonhuizen voor de beter gesitueerde.
De villa is van architectuurhistorisch belang vanwege de kwaliteit van het ontwerp en vanwege de voor de bouwtijd kenmerkende hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.
De dubbele villa heeft ensemblewaarde vanwege de sterke architectonische samenhang met de ernaast staande dubbele villa (16-18), vanwege de samenhang met de nabij staande bebouwing en als een bijzonder onderdeel van het Noordwestelijke Villagebied, waarmee het een belangrijke historisch-ruimtelijke relatie heeft.
De dubbele villa is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de gaafheid van het exterieur.

Klik op een foto
voor een vergroting.ID: GMH0675