Villa Dubbel


LocatieBoomberglaan 73-75
TypeVilla Dubbel
Onderdeel vanBoomberglaan 73-75
Bouwperiode1885 - 1895
Opdrachtgever
Architect
Datum aanwijzing

Inleiding
Een in ca. 1890 gebouwde dubbele villa. De villa is gebouwd in een voor de bouwtijd karakteristieke, aan de Neo-Hollandse Renaissance verwante bouwstijl. De villa staat in het villapark Boomberg, een onderdeel van het Noordwestelijke Villagebied.

Omschrijving
De villa is opgetrokken in schone baksteen met accenten van gepleisterde baksteen in de vorm van speklagen, hoekstenen en sluit- en aanzetstenen. De villa staat met twee bouwlagen onder met pannen gedekte zadeldaken. De gevels zijn voorzien van een gepleisterde grijze plint en een cordonlijst en ze bevatten recht gesloten gevelopeningen, die staan onder getoogde ontlastingsbogen en ontlastingsbogen in de vorm van liggende ellipsbogen. De boogtrommels zijn ingevuld met onversierd pleisterwerk.
De villa heeft een symmetrische voorgevel met in het midden een puntgevelvormige risaliet onder dwarskap. De risaliet heeft op de begane grond twee grote, onder liggende ellipsbogen staande vensters, waarvan het linker nog is voorzien van persiennes. Op de verdieping twee, op de cordonlijst staande vensters met T-ramen, die oorspronkelijk met persiennes waren behangen. In de top van de gevel staat een tweelicht met gemetselde penant. Aan weerszijden van de risaliet staat een houten serre met vakwerk in de bovenste wanddelen, keperboogvormige ramen en eveneens keperboogvormige, openslaande deuren, waarvan de linker met persiennes zijn behangen. De serres hebben een geprofileerde kroonlijst en een met zink bedekt helmdak met houten balustrade rondom het platte dakdeel, waarop openslaande deuren met bovenlicht uitkomen.
Tegen de vrijwel volledig aan het oog onttrokken linker zijgevel staat een houten serre met roedenverdeling in de raampartijen en een plat dak met een muizentandfries aan de geprofileerde dakrand.
De eveneens niet goed zichtbare, symmetrische rechter zijgevel bevat centraal op de begane grond een deur en een grote gevelopening (oorspronkelijk met persiennes) aan weerszijden. De verdieping is voorzien van twee vensters. In de top van de gevel, onder de uitkragende, op gesneden klossen rustende dakrand met restant van een makelaar, staat een zoldervenster.

Waardering
De villa is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde, alsmede vanwege de gaafheid.
De villa heeft cultuurhistorische waarde als een bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling in de bouw van woonhuizen voor de beter gesitueerden.
De villa is van architectuurhistorisch belang vanwege de kwaliteit van het ontwerp en vanwege de voor de bouwtijd kenmerkende hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.
De villa heeft ensemblewaarde vanwege de sterke architectonische en stedenbouwkundige samenhang met de nabij staande bebouwing en als een bijzonder onderdeel van het Noordwestelijke Villagebied, waarmee het een belangrijke historisch-ruimtelijke relatie heeft.
De villa is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid van het exterieur.

Klik op een foto
voor een vergroting.
ID: GMH0125