Villa


LocatieZonnelaan 7
TypeVilla
Onderdeel van
Bouwperiode1902 - 1902
Opdrachtgever
ArchitectKloppers, G.
Datum aanwijzing

Inleiding
In 1902, naar een ontwerp van architect G. Kloppers gebouwde villa. De villa `Mouette' is gebouwd in een voor de bouwtijd en het oeuvre van de architect karakteristieke, aan de Cottagestijl verwante Overgangsstijl met vakwerkelementen. Het huis is een representatief voorbeeld van een type villa met vergelijkbare kenmerken, waarvan in het begin van de 20e eeuw een groot aantal verrees aan de Burgemeester Schooklaan, Oranjelaan, Van Lenneplaan en Zonnelaan. De villa's zijn in de periode 1905-1910 gebouwd door de Bouwmaatschappij Van Lenneppark, waarvan Kloppers directeur was. De villa's staan in het villapark Boomberg, een onderdeel van het Noordwestelijke Villagebied.

Omschrijving
De op een hoek van de Zonnelaan met de Van Lenneplaan staande villa staat met twee bouwlagen onder uitkragende, met geglazuurde tuiles du nord gedekte zadeldaken. De gevels zijn opgetrokken in gepleisterde baksteen en zijn voorzien van recht gesloten gevelopeningen, waarvan de meeste met een roedenverdeling in de bovenramen.
Het rechter deel van de op de straat en het westen gerichte voorgevel is een symmetrisch ingedeelde puntgevel met op de begane een venster met een kruisraam, op de verdieping een venster met roedenverdeling in een bovenraam onder een met pannen gedekt afdakje met houten consoles. Het zoldervenster is een liggend venster met roedenverdeling onder een houten voorschot met vakwerk. Het linker deel van de gevel is een uitbouw onder lessenaardak met in de voorzijde een groot segmentboogvormig venster met samengesteld raam. Boven het lessenaardak en het dakschild van een dwars op de voorgevel staand bouwdeel bevindt lig een laag gevelveld met een reeks van vier gekoppelde ramen met roedenverdeling.
De beperkt zichtbare linker zijgevel (noordzijde) is een puntgevel, waarin een deur met zijlicht en diverse vensters van verschillend formaat zijn opgenomen. Op de verdieping boven de entree bevinden zich een niet origineel houten balkon met openslaande deuren onder bovenlicht met roedenverdeling.
Een deel van de eveneens beperkt zichtbare zuidgevel is een onder een dwarskap staande, risalerende puntgevel met op de begane grond een groot venster, een verdieping met openslaande ramen onder een bovenlicht met roedenverdeling en een met pannen gedekt afdakje, als dat aan de voorgevel. Ook het met vakwerk ingevulde voorschot in de geveltop is te vergelijken met dat in de voorgevel. Het linker deel van de zuidgevel bevat op de verdieping een fenĂȘtre a terre met een Frans balkonnetje. De rechter gevelpartij is onder meer voorzien van een afgeschuinde travee met op de begane grond een stel openslaande deuren en op de verdieping een houten balkon, waarop een stel openslaande deuren uitkomen. De deuren staan onder een bovenlicht met roedenverdeling.
Schuin tegen de op het oosten gerichte achtergevel van het hoofdvolume staat een uitbouw. De puntgevel daarboven is voorzien van vakwerk.

Waardering
De villa is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde, alsmede vanwege de gaafheid.
De villa heeft cultuurhistorische waarde als een bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling in de bouw van representatieve woonhuizen voor de beter gesitueerden.
De villa is van architectuurhistorisch belang vanwege de kwaliteit van het ontwerp en vanwege de voor de bouwtijd kenmerkende hoofdvorm, detaillering en materiaalgebruik.
De villa heeft ensemblewaarde vanwege de sterke architectonische en stedenbouwkundige samenhang met de overige villa's van Kloppers in de buurt en als karakteristiek onderdeel van het Noordwestelijke Villagebied, waarmee het een belangrijke historisch-ruimtelijke relatie heeft.
De villa is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de gaafheid van het exterieur.

Klik op een foto
voor een vergroting.ID: GMH0669