Villa


LocatieLarixlaan 1
TypeVilla
Onderdeel van
Bouwperiode1914 - 1914
Opdrachtgever
ArchitectEpen, J.C. van
Datum aanwijzing24-6-2008

Inleiding
De villa is gebouwd in 1914, naar een ontwerp van de architect J.C. van Epen. Het huis is gebouwd in een voor de bouwtijd weinig gangbare trant, die niet aansluit bij de destijds in zwang zijnde bouwstijlen. Het landhuis is gesitueerd in het villapark `t Hoogt van ´t Kruis. Bij de diverse verbouwingen die het opvallende huis heeft ondergaan is onder meer een toren verwijderd.

Omschrijving
De uit in elkaar geschoven, kubische volumes opgebouwde villa staat met één, twee en drie bouwlagen onder platte daken. De in hoogte en diepte verspringende gevels zijn opgetrokken in schone baksteen, verlevendigd met decoratieve details van groene, geglazuurde baksteen. De asymmetrische gevels bevatten recht gesloten, onder strekken staande gevelopeningen en hebben uitgemetselde gevelbeëindigingen, die zijn afgedekt met een rollaag.
De op de Larixlaan gerichte samengestelde gevel is in de linker travee, op de eerste verdieping voorzien van een stel openslaande deuren met bovenlichten, die uitkomen op een balkon met een gesloten balustrade, opgetrokken vanuit de gevel van de onderste bouwlaag. Het rechter deel van de gevel verspringt per bouwlaag en staat voor een groot deel in overstand ten opzicht van de begane grond. Deze uitgemetselde gevelvelden rusten met de linker hoek op een console en zijn verbonden met een betonnen latei. De tweede verdieping van het linker deel van deze gevelpartij staat in overstand boven een smal venster op de eerste verdieping De onderste bouwlaag is onder meer voorzien van een rondboogvormige gevelopening, waarin de entree is opgenomen.
De linker gevel wordt onder meer gekenmerkt door een in overstand staande rechter gevelpartij, die rust op donkere consoles. In de gevel van het hoger opgaande linker volume is op de tweede verdieping een rondboogvenster opgenomen.
De tweede verdieping van de schuin op de Utrechtseweg gerichte gevel is eveneens voorzien van een rondboogvenster. Het tegen de twee voornoemde gevels aanstaande volume is een toevoeging.
Een middenrisaliet vormt het centrale deel van de op het westen gerichte gevel. Deze zich verjongende risaliet liep oorspronkelijk door in een toren.

Waardering
De villa is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde, alsmede vanwege de gaafheid.
De villa heeft cultuurhistorische waarde als een bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling in de bouw van woonhuizen voor de beter gesitueerden.
De villa is van architectuurhistorisch belang vanwege de kwaliteit van het bijzondere ontwerp, vanwege de karakteristieke hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering en als een bijzonder ontwerp uit het oeuvre van een vooraanstaand architect.
De villa heeft ensemblewaarde en stedenbouwkundige waarde vanwege de sterke samenhang met de nabij staande bebouwing en als een bijzonder onderdeel van de landhuis- en villabebouwing aan de Utrechtseweg en het villapark `t Hoogt van ´t Kruis.
De villa is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de ruime mate van gaafheid van het exterieur.

Klik op een foto
voor een vergroting.

ID: GMH0941