Villa


LocatieZonnelaan 5
TypeVilla
Onderdeel van
Bouwperiode1902 - 1902
Opdrachtgever
ArchitectKloppers, G.
Datum aanwijzing

Inleiding
In 1902, naar een ontwerp van architect G. Kloppers gebouwde villa. De villa is gebouwd in een voor de bouwtijd en het oeuvre van de architect karakteristieke, aan de Cottagestijl verwante Overgangsstijl met vakwerkelementen. Het huis is een representatief voorbeeld van een type villa met vergelijkbare kenmerken, waarvan in het begin van de 20e eeuw een groot aantal verrees aan de Burgemeester Schooklaan, Oranjelaan, Van Lenneplaan en Zonnelaan. De villa's zijn in de periode 1905-1910 gebouwd door de Bouwmaatschappij Van Lenneppark, waarvan Kloppers directeur was. De villa's staan in het villapark Boomberg, een onderdeel van het Noordwestelijke Villagebied.

Omschrijving
De vanaf de openbare weg beperkt zichtbare villa staat met twee bouwlagen onder een met geglazuurde tuiles du nord gedekt, uitkragend zadeldak en een schild-/zadeldak. De gevels zijn opgetrokken in gepleisterde baksteen en zijn voorzien van recht gesloten gevelopeningen, waarvan de meeste met roedenverdeling in de bovenramen.
Het risalerende rechter deel van de op de straat en het westen gerichte voorgevel is een onder een zadeldakvormige dwarskap staande puntgevel met links op de begane grond een venster en rechts een hoekloggia met terras, openslaande deuren en een schuine wand onder een met pannen gedekte overstek, dat om de hoek gaat. Op de verdieping van de risaliet bevindt zich één groot venster en in de top van de gevel zijn twee, binnen een houten omlijsting staande, kleinere vensters opgenomen. De punt van de gevel is beschoten boven deze vensters. Rechts van de risaliet bevindt zich een smalle travee met boven het overstek van de loggia een deur met bovenlicht. De deur komt uit op een plat met een houten balustrade. Links tegen de terugstaande linker gevelpartij staat een houten serre met afgesnoten hoek onder een met pannen gedekte kap. Het platte dakdeel van het serredak draagt een houten balustrade. Op het plat komt een stel onder bovenlicht staande, openslaande deuren uit.
Op de begane grond links van de vanaf de straat beperkt zichtbare zuidgevel staat een om de hoek gaande, met het overstek van de loggia verbonden uitbouw met een pannendak. De puntgevel daar rechts van is evenals de rechter gevelpartij blind op de verdieping.
De linker (noordelijke) zijgevel en het linker deel van de voorgevel maken deel uit van een bouwdeel, dat onder een schilddak staat. Deze zijgevel is vrijwel niet te zien vanaf de straat. De verdieping is hier te blind.

Waardering
De villa is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde, alsmede vanwege de gaafheid.
De villa heeft cultuurhistorische waarde als een bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling in de bouw van representatieve woonhuizen voor de beter gesitueerden.
De villa is van architectuurhistorisch belang vanwege de kwaliteit van het ontwerp en vanwege de voor de bouwtijd kenmerkende hoofdvorm, detaillering en materiaalgebruik.
De villa heeft ensemblewaarde vanwege de sterke architectonische en stedenbouwkundige samenhang met de overige villa's van Kloppers aan de genoemde straten en als een karakteristiek onderdeel van het Noordwestelijke Villagebied, waarmee het pand een belangrijke historisch-ruimtelijke relatie heeft.
De villa is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid van het exterieur.

Klik op een foto
voor een vergroting.ID: GMH0668