Villa


LocatieMelkpad 22
TypeVilla
Onderdeel van
Bouwperiode1905 - 1905
Opdrachtgever
ArchitectGroot, C. de
Datum aanwijzing

Inleiding
In 1905, naar een ontwerp van architect C. de Groot gebouwde villa met inrichting voor heilgymnastiek en massage. De villa is gebouwd in een voor de bouwtijd karakteristieke overgangsstijl met invloeden van de Cottagestijl. Het in opdracht van de heer F.L. Stumpf gebouwde pand is gesitueerd in het rond 1900 ontwikkelde villapark Ministerpark, dat deel uitmaakt van het Noordwestelijke Villagebied. De villa sluit in architectuurhistorisch opzicht goed aan op een groot deel van de in de nabije omgeving staande panden.

Omschrijving
Grotendeels in schone baksteen opgetrokken villa. Het pand heeft één en twee bouwlagen onder een samengesteld, met Hollandse pannen gedekt, uitkragend en met pironen op de nokhoeken bekroond schilddak. De gevels bevatten voornamelijk recht gesloten, onder strekken staande vensters, waarvan een deel oorspronkelijk was behangen met luiken of persiennes. De vensters zijn nog voorzien van hardstenen lekdorpels en roedenverdeling en geel glas in de bovenramen.
De op straat gerichte zuidgevel is samengesteld uit een iets hoger opgaande risaliet (links), een middenpartij met entree en een minder hoog opgaand rechter gedeelte. De risaliet is een hoog opgaande puntgevel met een breed venster op de begane grond, een smaller vensters op de verdieping en een rond oeil de boeuf en een muizentandfries in de onder een zadeldakvormige steekkap staande geveltop. Tussen de twee bouwlagen in het geveldeel hier rechts van ligt een houten latei. De begane grond bevat links een paneeldeur met raamlichten en bovenlicht. Rechts van de entree bevindt zich een gevelpartij met afgeschuinde hoeken met in beide een klein venster. Op de verdieping één breed venster. Uit het dakschild hierboven steekt een driehoekig dakkapelletje met een vijfzijdig raam met roedenverdeling. De lagere rechter gevelpartij bevat een breed venster. Het maakt deel van een verdiepingloze, onder schilddak staande uitbouw aan de oostzijde van het pand.
Rechts tegen de linker (westelijke) gevel staat een serre op een bakstenen onderbouw. De serre is voorzien van bovenramen met roedenverdeling en geel glas en uitkragende dakschilden rondom een plat dak, waarop openslaande deuren met bovenlichten uitkomen. Links van de serre staan een deur met zijlicht en een venster, daarboven twee vensters, waarvan het rechter is vernieuwd. Uit het dakschild hierboven steekt een houten dakkapel met lessenaarsdak.
De eenvoudige achtergevel bevat een deur en enkele vensters.

Waardering
De villa is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde, alsmede vanwege de gaafheid.
De villa heeft cultuurhistorische waarde als een bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling in de bouw van woonhuizen voor de beter gesitueerde.
De villa is van architectuurhistorisch belang vanwege de kwaliteit van het ontwerp, vanwege de voor de bouwtijd kenmerkende hoofdvorm, detaillering en materiaalgebruik.
De villa heeft ensemblewaarde vanwege de sterke architectonische en stedenbouwkundige samenhang met de nabij staande bebouwing en als een bijzonder onderdeel van het Noordwestelijke Villagebied, waarmee het een belangrijke historisch-ruimtelijke relatie heeft.
De villa is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid.

Klik op een foto
voor een vergroting.ID: GMH0390