Woonhuis


LocatieSoestdijkerstraatweg 170
TypeWoonhuis
Onderdeel van
Bouwperiode1895 - 1905
Opdrachtgever
Architect
Datum aanwijzing24-6-2008

Inleiding
Van het waarschijnlijk omstreeks 1900 gebouwde woonhuis zijn geen stichtingsgegevens bewaard gebleven. Het in een bosrijke omgeving staande pand wordt gekenmerkt door een sobere, traditionele bouwtrant, zonder kenmerken die specifiek zijn voor de bouwstijlen van rond de eeuwwisseling. In de jaren 1950 is het na een brand opnieuw opgetrokken. Begin jaren 1990 heeft het verschillende moderniseringen ondergaan.

Omschrijving
Het woonhuis staat met één bouwlaag onder een met gesmoorde opnieuw verbeterde Hollandse pannen gedekt zadeldak met dakschilden van verschillende lengte en een schoorsteen op de nok.
De gevels zijn opgetrokken in wit geschilderde baksteen boven een trasraam met rollaag van zwart geschilderde baksteen en bevatten recht gesloten gevelopeningen.
De in het verlengde van de weg staande huis heeft een op de weg gerichte langsgevel met twee vensters, waarvan de onderramen zijn behangen met luiken van recente datum. De rechter kopgevel bevat twee vergelijkbare vensters met luiken aan de onderramen en is verder voorzien van een klein zoldervenster. De linker kopgevel bevat keldervenster en rechts en op de begane grond een venster met bovenraam en luiken aan de onderramen. Links in de gevel bevindt zich een kleine gevelopening en in de punt van de gevel staat een venster. Alle vensters zijn voorzien van dubbel glas met roedenverdeling in kunststof kozijnen.
In het lagere linker deel van de gevel is onderdeel van de uitbreiding in de jaren 1950. De dakrand van het lange dakschild hierboven is concaaf gewelfd.

Waardering
Het woonhuis is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde, alsmede vanwege de gaafheid.
Het woonhuis heeft cultuurhistorische waarde vanwege
Het woonhuis is van architectuurhistorisch belang vanwege de voor de bouwtijd kenmerkende hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.
Het woonhuis heeft stedenbouwkundige en ensemblewaarde als een bijzonder onderdeel van de bebouwing aan de Utrechtseweg en de Soestdijkerstraatweg.
Het woonhuis is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de ruime mate van gaafheid van het exterieur.

Klik op een foto
voor een vergroting.ID: GMH1064