Villa


LocatieOude Enghweg 12-14
TypeVilla
Onderdeel van
Bouwperiode1902 - 1902
Opdrachtgever
ArchitectServais, J.
Datum aanwijzing

Inleiding
In 1902, in opdracht van J. Servais gebouwd dubbel herenhuis. Servais was waarschijnlijk ook de ontwerper van de villa. Het in een voor de bouwperiode karakteristieke Overgangsstijl gebouwde dubbele herenhuis is gesitueerd in het villapark Ministerpark, dat deel uitmaakt van het Noordwestelijke Villagebied. Het pand sluit in architectuurhistorisch opzicht goed aan op een groot deel van de in de nabije omgeving staande panden.

Omschrijving
In grijze kalksteen opgetrokken en met 'speklagen' van rode steen verlevendigd dubbel woonhuis met grijze plint en verdieping onder een met gesmoorde bouletpannen gedekt, uitkragend zadeldak met wolfsend en een plat dak aan weerszijden. De gevels bevatten recht gesloten gevelopeningen onder strekken en segmentboogvormige ontlastingsbogen.
De symmetrische, op de straat gerichte voorgevel (westzijde) heeft een onder wolfdak met zegen staande, licht risalerende middenpartij met een dubbele serre over de gehele breedte. De serre is voorzien van glas-in-lood in de bovenramen, de oorspronkelijke openslaande deuren in het rechter serredeel en zinken roeven voor de licht hellende dakschilden rondom een plat. Hierop komen openslaande deuren met boven- en zijlichten uit. Boven deze deuren ligt een houten kroonlijst met akroterieƫn. In de gedeeltelijk beschoten geveltop staan twee vensters met bovenlichten in de vorm van afgeknotte keperbogen. De gevelpartijen aan weerszijden hebben aan horizontale gevelbeƫindiging met uitgemetselde muizentandfriesjes en zijn op de begane voorzien van openslaande deuren., waarvan de rechter nog is voorzien van persiennes.
De rechter (zuidelijke) en de linker (noordelijke) zijgevel zijn vergelijkbaar. Ze hebben een ingangsrisaliet met originele, overluifelde deur met gietijzeren raamijzers en kleine zijlichten. De luifel heeft een op gesneden schoren staand schilddak en is voorzien van een geschulpte rand (14). Daarboven staat een traplicht met glas-in-lood tussen kleine zijlichten.

Waardering
Het dubbele woonhuis is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde, alsmede vanwege de gaafheid.
Het pand heeft cultuurhistorische waarde als een bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling in de bouw van woonhuizen voor de beter gesitueerde.
Het pand is van architectuurhistorisch belang vanwege de kwaliteit van het ontwerp, vanwege de voor de bouwtijd kenmerkende hoofdvorm en detaillering en als een karakteristiek werk uit het oeuvre van een vooraanstaand architect.
Het pand heeft ensemblewaarde vanwege de sterke architectonische en stedenbouwkundige samenhang met de nabij staande bebouwing en als een bijzonder onderdeel van het Noordwestelijke Villagebied, waarmee het een belangrijke historisch-ruimtelijke relatie heeft.
Het pand is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid van het exterieur.

Klik op een foto
voor een vergroting.ID: GMH0456