Woonhuis Dubbel


LocatieOranjelaan 9-11
TypeWoonhuis Dubbel
Onderdeel van
Bouwperiode1899 - 1899
Opdrachtgever
ArchitectKloppers, G.
Datum aanwijzing

Inleiding
In 1899, naar een ontwerp van de architect G. Kloppers gebouwde dubbele villa. De dubbele villa is gebouwd in een voor de bouwtijd karakteristieke, eclectische stijl met vakwerkdelen. Het huis is een representatief voorbeeld van een type villa met vergelijkbare kenmerken, waarvan aan het eind van de 19e en in het begin van de 20e eeuw een aantal verrees aan de Burgemeester Schooklaan, Oranjelaan, Van Lenneplaan en Zonnelaan. Deze villa's zijn gebouwd door de Bouwmaatschappij Van Lenneppark, waarvan Kloppers directeur was. Het pand is gesitueerd in het villapark Boomberg, een onderdeel van het Noordwestelijke Villagebied.

Omschrijving
De vanaf de straat zeer beperkt zichtbare dubbele villa staat met twee bouwlagen onder een met tuiles du nord gedekte, uit schilddaken samengestelde kap met uitkragende dakschilden. De verspringende gevels zijn opgetrokken in gepleisterde baksteen en zijn voorzien van recht gesloten gevelopeningen met roedenverdeling (stijlen) in bovenramen met afgeronde bovenhoeken.
De symmetrisch ingedeelde voorgevel is samengesteld uit een brede middenpartij met een risalerende travee aan weerszijden. Op de begane grond van de middenpartij staan twee brede gevelopeningen, bestaande uit openslaande deuren met boven- en zijlichten. Op het plat hierboven staan houten balustrades en er komen openslaande deuren met bovenlicht op uit. De balkons worden op de verdieping van elkaar geschieden door een dwars op de gevel staand scheimuurtje. Een hoger opgaande gedeelte in het midden bevat een onder een schilddak staande loggia met een deur voor beide woningen en een houten balustrade.
De zijtraveeƫn zijn in beide bouwlagen voorzien van een venster.
De slechts zichtbare zijgevels zijn voorzien van een risaliet met een entree in de op de straat gerichte gevels. De paneeldeuren hierin staan onder bovenlichten en op de verdieping staat een smal venster met een rondboog in het tweedelige bovenraam. De op het westen en het oosten gerichte gevelpartijen zijn onder meer voorzien van een traplicht op de verdieping.

Waardering
De dubbele villa is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde, alsmede vanwege de gaafheid.
De villa heeft cultuurhistorische waarde als een bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling in de bouw van woonhuizen voor de beter gesitueerden.
De villa is van architectuurhistorisch belang vanwege de kwaliteit van het ontwerp en vanwege de voor de bouwtijd en het oeuvre van de architect kenmerkende hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.
De villa heeft ensemblewaarde en stedenbouwkundige waarde vanwege de sterke architectonische en stedenbouwkundige samenhang met de nabij staande bebouwing en als een bijzonder onderdeel van het Noordwestelijke Villagebied, waarmee het pand een belangrijke historisch-ruimtelijke relatie heeft.
De villa is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid van het exterieur.

Klik op een foto
voor een vergroting.ID: GMH0442