Villa


LocatieOranjelaan 7A
TypeVilla
Onderdeel van
Bouwperiode1902 - 1902
Opdrachtgever
ArchitectKloppers, G.
Datum aanwijzing

Inleiding
In 1902, naar een ontwerp van de architect G. Kloppers gebouwde villa. De villa is gebouwd in een voor de bouwtijd karakteristieke, eclectische stijl met vakwerkdelen. Het huis is een representatief voorbeeld van een type villa met vergelijkbare kenmerken, waarvan aan het eind van de 19e en in het begin van de 20e eeuw een aantal verrees aan de Burgemeester Schooklaan, Oranjelaan, Van Lenneplaan en Zonnelaan. Deze villa's zijn gebouwd door de Bouwmaatschappij Van Lenneppark, waarvan Kloppers directeur was. Het pand is gesitueerd in het villapark Boomberg, een onderdeel van het Noordwestelijke Villagebied.

Omschrijving
De villa staat met anderhalve bouwlaag onder een met tuiles du nord gedekt zadeldak. De gevels zijn opgetrokken in gepleisterde baksteen en zijn grotendeels voorzien van recht gesloten venster met roedenverdeling in de bovenramen.
De op de straat en het noorden gerichte, asymmetrische voorgevel is een puntgevel met op de begane grond een onder een half, met tuiles du nord gedekt schilddak staande uitbouw. De uitbouw bevat aan de voorzijde een breed venster met samengesteld raam, met roedenverdeling in de bovenramen.
De linker zijde van de uitbouw bevat een deur. Op de begane grond links van de uitbouw staat een venster in de gevel. Het brede verdiepingsvenster bevat een samengesteld raam met roedenverdeling in de bovenramen. De top van de gevel is verlevendigd met vakwerk.
De rechter zijgevel is vanwege de begroeiing niet zichtbaar vanaf de straat. In het dakschild hierboven staat een schoorsteen.
De linker zijgevel is vanaf de straat eveneens nauwelijks zichtbaar vanaf de straat. De gevel is onder meer voorzien van een serre met roedenverdeling in de bovenlichten.

Waardering
De villa is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde, alsmede vanwege de gaafheid.
De villa heeft cultuurhistorische waarde als een bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling in de bouw van woonhuizen voor de beter gesitueerden.
De villa is van architectuurhistorisch belang vanwege de kwaliteit van het ontwerp en vanwege de voor de bouwtijd en het oeuvre van de architect kenmerkende hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.
De villa heeft ensemblewaarde en stedenbouwkundige waarde vanwege de sterke architectonische en stedenbouwkundige samenhang met de nabij staande bebouwing en als een bijzonder onderdeel van het Noordwestelijke Villagebied, waarmee het pand een belangrijke historisch-ruimtelijke relatie heeft.
De villa is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid van het exterieur.

Klik op een foto
voor een vergroting.ID: GMH0439