Villa


LocatieOranjelaan 5
TypeVilla
Onderdeel van
Bouwperiode1900 - 1900
Opdrachtgever
ArchitectKloppers, G.
Datum aanwijzing

Inleiding
In 1900, naar een ontwerp van de architect G. Kloppers gebouwde villa. De villa is gebouwd in een voor de bouwtijd karakteristieke, eclectische stijl met vakwerkdelen. Het huis is een representatief voorbeeld van een type villa met vergelijkbare kenmerken, waarvan aan het eind van de 19e en in het begin van de 20e eeuw een groot aantal verrees aan de Burgemeester Schooklaan, Oranjelaan, Van Lenneplaan en Zonnelaan. Deze villa's zijn gebouwd door de Bouwmaatschappij Van Lenneppark, waarvan Kloppers directeur was. Het pand is gesitueerd in het villapark Boomberg, een onderdeel van het Noordwestelijke Villagebied.

Omschrijving
De qua hoogte en diepte onregelmatig vormgegeven dubbele villa is opgetrokken in gepleisterde baksteen en staat met één en twee bouwlagen onder een samengestelde, met kruispannen gedekt uitkragend zadelkap. De verspringende gevels bevatten recht gesloten gevelopeningen met roedenverdeling in de bovenramen en worden verlevendigd door vakwerk in de geveltoppen.
De op het noorden en de Oranjelaan gerichte gevel
Rechts tegen de op Burgemeester Schooklaan gerichte gevel staat een volume met een symmetrisch ingedeelde puntgevel, grijze plint en op de begane grond een venster met een samengesteld raam, dat oorspronkelijk met persiennes was behangen en is voorzien van accenten aan de houten omlijsting en een klein, met pannen gedekt afdakje. De verdieping bevat twee identieke venster en de geveltop is voorzien van vakwerk en beschietingen. Het terugstaande linker geveldeel staat onder een laag afhangend dakschild en een onder een overstek met houten hoekkolom staande, originele deur met roedenverdeling in de zijlichten.
De op de Burgemeester Schooklaan gerichte westzijde verspringt qua hoogte en diepte. Tegen het linker deel van de gevel staat een serre met een half, met tuiles du nord schilddak. Daarboven bevindt zich een onder zadeldakvormige steekkap staande Vlaamse gevel met een venster en vakwerk en beschot in de geveltop. Hier rechts van staat een hoger opgaande travee met een plat dak, één venster in beide bouwlagen en een houten kroonlijst. Het rechter geveldeel heeft op de begane grond een serre onder een met tuiles du nord gedekt lessenaardak. Daarboven bevindt zich een balkon met houten balustrade voor een houten wand, waarin een stel openslaande deuren is opgenomen. De wand maakt deel uit van een waarschijnlijk toegevoegd bouwdeel dat boven de balkondeuren een kort dakschild heeft een daarachter plat is afgedekt. Boven dit platte dak is nog een met vakwerk ingevulde geveltop zichtbaar.

Waardering
De villa is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde, alsmede vanwege de gaafheid.
De villa heeft cultuurhistorische waarde als een bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling in de bouw van woonhuizen voor de beter gesitueerden.
De villa is van architectuurhistorisch belang vanwege de kwaliteit van het ontwerp en vanwege de voor de bouwtijd en het oeuvre van de architect kenmerkende hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.
De villa heeft ensemblewaarde en stedenbouwkundige waarde vanwege de sterke architectonische en stedenbouwkundige samenhang met de nabij staande bebouwing en als een bijzonder onderdeel van het Noordwestelijke Villagebied, waarmee het pand een belangrijke historisch-ruimtelijke relatie heeft.
De villa is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid van het exterieur.

Klik op een foto
voor een vergroting.ID: GMH0437