Villa


LocatieOranjelaan 12
TypeVilla
Onderdeel van
Bouwperiode1899 - 1899
Opdrachtgever
ArchitectKloppers, G.
Datum aanwijzing

Inleiding
In 1899, naar een ontwerp van de architect Gerard Kloppers gebouwde villa met de naam 'VILLA BERTHA'. De overhoeks op het kruispunt van de Oranjelaan met de Zonnelaan.georiënteerde villa is gebouwd in een voor de bouwtijd karakteristieke, eclectische stijl met vakwerkdelen. De villa is een van de vele door Kloppers gebouwde villa's aan de Burgemeester Schooklaan, Oranjelaan, Van Lenneplaan en Zonnelaan. Het pand is gesitueerd in het villapark Boomberg, een onderdeel van het Noordwestelijke Villagebied.

Omschrijving
De villa is vanwege de begroeiing rondom slechts gedeeltelijk zichtbaar vanwege de openbare weg.
De grote villa is opgetrokken in gepleisterde baksteen en staat met twee bouwlagen onder een samengestelde, met kruispannen gedekte kap. De gevels hebben een rustiek gepleisterde plint, recht gesloten gevelopeningen en geveltoppen met donker vakwerk dat contrasteert met de verder witte gevels.
De brede, naar het kruispunt gerichte gevel (zuidoost zijde) heeft in het midden een brede serre met schuine zijden, openslaande deuren en bovenlichten met roedenverdeling. Op de houten kroonlijst staat een houten balustrade. Op het plat van de serre komen de in het terugstaande geveldeel geplaatste openslaande deuren met bovenlichten en roedenverdeling uit. Uit het dakschild hierboven steekt een brede dakkapel met plat dak en ramen met roedenverdeling. Aan weerszijden van de middenpartij, onder zadeldakvormige dwarskappen staat een puntgevel met geblokte hoeklisenen, met op de begane grond een brede, met persiennes behangen vensterpartij, een eveneens met persiennes behangen verdiepingsvenster en een geveltop met uitkragende dakrand en vakwerk, waarin een venster met kruisraam is opgenomen.
De verspringende, op de Zonnelaan gerichte linker gevel is slecht zichtbaar, maar is onder meer voorzien van vensters met persiennes, een erker op de verdieping en een puntgevel met zadeldakvormige steekkap en vakwerk in de top.
De op de Oranjelaan gerichte rechter gevel heeft op de begane grond links een venster met één persienne en rechts een onder een houten latei staand portiek met paneeldeur en zijlicht, alsmede een venster met roedenverdeling rechts van de deur. Links op de verdieping bevindt zich een fenêtre à terre met één persienne en rechts een met persiennes behangen venster onder een met vakwerk ingevulde geveltop onder een zadeldakvormig steekkapje. Uit het dakschild aan deze zijde steekt een vrij hoge schoorsteen.
Het lage, terugstaande rechter geveldeel staat onder een lessenaardak.
De rechtsachter staande garage, met vakwerk in de geveltop, is mogelijk gebouwd als koetshuis.
De achterzijde van de villa is vanaf de openbare weg niet zichtbaar.

Waardering
De villa is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde, alsmede vanwege de gaafheid.
De villa heeft cultuurhistorische waarde als een bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling in de bouw van woonhuizen voor de beter gesitueerden.
De villa is van architectuurhistorisch belang vanwege de kwaliteit van het ontwerp en vanwege de voor de bouwtijd kenmerkende hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.
De villa heeft ensemblewaarde en stedenbouwkundige waarde vanwege de bijzondere situering aan een kruispunt, vanwege de sterke samenhang met de nabij staande bebouwing en als een bijzonder onderdeel van het Noordwestelijke Villagebied, waarmee het een belangrijke historisch-ruimtelijke relatie heeft.
De villa is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid van het exterieur.

Klik op een foto
voor een vergroting.ID: GMH0443