Tuin Kruidentuin


Locatiebij Zonnelaan
TypeTuin Kruidentuin
Onderdeel van
Bouwperiode1930 - 1930
Opdrachtgever
Architectn.v.t.
Datum aanwijzing

Inleiding
De als `Costerustuin' bekende botanische tuin `Dr. Costerus' is ontstaan in 1920 als educatieve tuin voor ondewijsdoeleinden. De initiatiefnemer tot de aanleg van de eerste versie van de tuin achter de openbare bibliotheek aan de Herenstaat was de biologieleraar Jan Costerus. Met de verhuizing in 1930 van de bibliotheek naar de 's Gravelandseweg werd de tuin verplaatst naar de huidige locatie aan de Zonnelaan. De 1250 m2 meter grote tuin bevat ca. 1000 plantensoorten. Ze zijn als enige in Nederland zoveel mogelijk geordend in een zogenaamd Eichler-systeem, waarbij verwante plantenfamilies worden gerangschikt in 40 orden. De tuin heeft aparte perken voor éénjarigen en geneeskrachtige kruidenaangelegd.
De tuin ligt verscholen achter de woonhuizen en is bereikbaar via een pand tussen de panden met de huisnummers 10 en 12. De `Costerustuin' is gesitueerd in het villapark Boomberg, een onderdeel van het Noordwestelijke Villagebied.

Omschrijving
De tuin ligt op een langgerekt rechthoekig kavel en heeft een zowel in de breedte als in de lengte een symmetrische, geometrische aanleg.
De door voornamelijk rechte paden.doorsneden tuin is aan de kopse kant met de entree (oostzijde) voorzien van twee rechthoekige perken (bedden). Het geometrische deel van de tuin wordt aan de westzijde eveneens beëindigd door twee rechthoekige perken. Hier tussenin liggen de twee langwerpige, afgeronde perken met de eenjarigen en de medicinale kruiden, aan weerszijden geflankeerd door een langwerpig perk met een convexe welving in het midden.
Het westelijke deel van de tuin valt buiten de geometrische aanleg. Hier ligt een klein terrein met een grasveld, een vijver met water- en oeverplanten, een kas en een tuinhuisje.

Waardering
De tuin is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de tuinarchitectuurhistorische en de ensemblewaarde, alsmede vanwege de gaafheid.
De tuin heeft cultuurhistorische waarde als een bijzonder onderdeel van het Noordwestelijke villagebied en als een bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling in de aanleg van tuinen en parken in Nederland.
De tuin is van tuinarchitectuurhistorisch belang vanwege de kwaliteit van het ontwerp en vanwege de voor de karakteristieke hoofdvorm.
De tuin heeft ensemblewaarde als een bijzonder, 'groen' onderdeel van het Noordwestelijke Villagebied, waarmee het een belangrijke historisch-ruimtelijke relatie heeft.
De tuin is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid van de aanleg.

Klik op een foto
voor een vergroting.
ID: GMH0673