Tuinmanswoning


LocatieLoosdrechtse Bos 1
TypeTuinmanswoning
Onderdeel van
Bouwperiode1911 - 1911
Opdrachtgever
ArchitectSeppen, G.
Datum aanwijzing

Inleiding
De tuinmanswoning op het terrein van het sanatorium Zonnestraal is gebouwd in 1911, naar ontwerp van de Hilversumse architect G. Seppen. Het maakte oorspronkelijk waarschijnlijk deel uit van het landgoed Zonnestraal. Later kreeg het aan het begin van de oprijlaan naar het sanatoriumcomplex staande huisje de functie van portierswoning.

Omschrijving
Het woonhuis is opgetrokken vanuit een rechthoekige plattegrond en staat met één bouwlaag onder een met tuiles du nord gedekt schilddak. Boven een gepleisterde plint zijn de gevels opgetrokken in wit geschilderde baksteen. De gevels zijn voorzien van uitgemetselde banden, een gepleisterde kroonlijst met profielrand, een geprofileerde gootlijst op klossen en recht gesloten gevelopeningen. De vensters bevatten onder strekken staande kruisramen met luiken aan de onderramen en een roedenverdeling in de bovenramen.
In het midden van de symmetrische voorgevel staat de originele paneeldeur onder een platte houten luifel, die rust op steekbalken, en een bovenlicht met staande roeden. Aan weerszijden van de deur is één venster in de gevel opgenomen. In het dakschild boven deze gevel staat een houten dakkapel met roedenverdeling in de openslaande ramen en een gewelfde daklijst.
In het midden van de linker zijgevel staan een venster als die in de voorgevel en een klein venster onder rollaag er links van. De in het dakschild hierboven staande dakkapel is toegevoegd of vernieuwd.
De rechter zijgevel bevat links een klein venster onder rollaag en rechts een venster als die in de voorgevel. Ook hier is de in het dakschild staande dakkapel toegevoegd of vernieuwd.

Waardering
De voormalige tuinmanswoning is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde, alsmede vanwege de gaafheid.
De tuinmanswoning is van cultuurhistorische waarde als een bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling in de bouw van dienstwoningen.
De tuinmanswoning is van architectuurhistorisch belang vanwege de karakteristieke vormgeving, materiaalgebruik en detaillering.
De tuinmanswoning heeft ensemblewaarde vanwege de sterke samenhang met het sanatorium Zonnestraal, waarmee deze onlosmakelijk is verbonden, en als een bijzondere onderdeel van de bebouwing op het terrein.
De tuinmanswoning is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de ruime mate van gaafheid van het exterieur.

Klik op een foto
voor een vergroting.ID: GMH0950