Villa


LocatieOude Enghweg 22
TypeVilla
Onderdeel van
Bouwperiode1904 - 1904
Opdrachtgever
ArchitectServais, J.
Datum aanwijzing

Inleiding
In 1904, in een Overgangsstijl gebouwde villa. Het pand is gebouwd in opdracht van J. Servais, die waarschijnlijk ook het ontwerp leverde. De villa heeft in de loop van de tijd veel van de oorspronkelijke detaillering en gevelaccenten verloren. Ook de persiennes of luiken voor de vensters zijn verdwenen. De villa is gesitueerd in het villapark Ministerpark, dat deel uitmaakt van het Noordwestelijke Villagebied. De villa sluit in architectuurhistorisch opzicht goed aan op een groot deel van de in de nabije omgeving staande panden.

Omschrijving
In gepleisterde baksteen opgetrokken villa met verdieping onder met bouletpannen gedekte schild-/zadeldaken met wolfsenden. De sterk uitkragende dakdelen worden ondersteund door schoren.
De voorgevel heeft rechts een brede risaliet met puntgevel onder wolfsend, op de begane grond een erker met openslaande deuren in het midden en schuine zijden, waarin vensters zijn geplaatst. Op het platte dak van de erker komen openslaande deuren uit. Hierboven bevindt zich een rondboogvormige, houten of met planken beklede loggia. Links in de voorgevel staan openslaande deuren met glas-in-lood in de bovenlichten.
De bovenlichten van de links vanuit de voorgevel doorgetrokken, rechts in de linker zijgevel staande erker bevatten eveneens glas-in-lood. In de geveltop onder het wolfsend hierboven staan twee zoldervensters in de vorm van afgeknotte keperbogen.
De entree bevindt zich in de rechter zijgevel die is voorzien van een krimp.

Waardering
Het huis is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde, alsmede vanwege de gaafheid.
Het huis heeft cultuurhistorische waarde als een bijzondere uitdrukking van een ontwikkeling in de bouw van kerken en kerkelijke gebouwen.
Het huis is van architectuurhistorisch belang vanwege de voor de bouwtijd kenmerkende hoofdvorm, detaillering en materiaalgebruik.
Het huis heeft ensemblewaarde vanwege de architectonische samenhang met de omringende bebouwing en als een bijzonder onderdeel van het Noordwestelijke Villagebied.
Het huis is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid van het exterieur.

Klik op een foto
voor een vergroting.ID: GMH0460